Hoška investicija

Se bo Magna Steyr umaknila iz Slovenije?

Matej Klarič
2. 6. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dogajanje okrog investicije v občini Hoče - Slivnica je vse bolj burno. Besede predsednika uprave Magne Steyr Güntherja Apfalterja pa postavljajo na laž nekatere izjave vladnih predstavnikov.

STA
Gospodarski minister Počivalšek je tudi pri tem projektu omenjal netočne podatke.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je še februarja zatrjeval, da bo projekt prinesel skupaj okrog tri tisoč novih delovnih mest.

Premier Cerar je še v torek trdil, da bo v Magni Steyr zagotovljenih 3000 delovnih mest. 

»Večkrat sem že povedal, da se bom vedno v tekanju med 100 hektarji kmetijske zemlje in pa teh 2500, 3000 delovnih mest s težkim srcem odločil za to,« je takrat dejal minister. Že pred tem pa je na seji odbora za gospodarstvo v decembru podrobno opisoval nadgradnjo projekta: »V drugi fazi naj bi projekt nadgradili s 1350, v tretji pa z dodatnimi 1300 zaposlenimi, kar bi skupaj pomenilo okoli 3000 novih delovnih mest.« Tudi premier Miro Cerar je v torek omenjal tri tisoč delovnih mest, čeprav se že dolgo govori, da jih je za zdaj zagotovljenih samo 400. 

Apfalter govori drugače

Predsednik uprave Magne Steyr Apfalter omenja samo 400 delovnih mest. Premierjevih besed ni potrdil in dejal, da je širitev odvisna od prihodnjih načrtov. 

Da je temu tako, je v sredo v Odmevih dejal tudi predsednik uprave Apfalter, ki je na vprašanje o delovnih mestih potrdil zgolj 400 delovnih mest v investiciji, vredni sto milijonov evrov. Pri čemer zbode že višina investicije v primerjavi s predvidenim vložkom naše države; vredna bo kar 28 milijonov evrov in očitno ne bo predvidela nikakršnih zavez glede kakovosti delovnih mest. Apfalter je dodal, da bodo prihodnja delovna mesta odvisna od poslovnih načrtov in rasti. Zagotovila ministra Počivalška o več tisoč delovnih mestih tako nimajo konkretnega pokritja v načrtih Magne Steyr.

Lokacijo ponudila vlada

Župan Kidričevega Anton Leskovar zatrjuje, da je pri njih primernejša lokacija, ki vključuje vso potrebno infrastrukturo za tak objekt na degradiranem območju.

Kot je še razkril Apfalter, jim je to lokacijo ponudila vlada, katere predstavniki so prej trdili, da je to edina primerna lokacija za gradnjo, ki je bila sprejemljiva za Magno. Očitno tudi pri tem ne držijo navedbe vladnih predstavnikov. Že decembra je namreč tudi župan Kidričevega, Anton Leskovar iz SDS, ponujal državno zemljišče v svoji občini, ki bi bilo po velikosti primerno za to investicijo, vendar na ponudbo na gospodarskem ministrstvu niso niti odgovorili.

Če Magna do konca letošnjega leta ne bo mogla začeti proizvodnje, bo izbrala drugo lokacijo.

Ni povsem jasno, kakšni so interesi v ozadju, da vlada oziroma predvsem vladajoča SMC tako vztraja pri gradnji na enem izmed šestih odstotkov naših najrodovitnejših predelov, katerih nekaj centimetrov prsti je nastajalo več stoletij. Ob vsem tem je Cerarjevo jamranje o strankarskem nagajanju pri projektu, predvsem s strani SDS, neupravičeno. Pri aktivnostih državljanov gre za njihove legitimne ustavne pravice. Glede na to, da bi znale te zavleči projekt do te mere, da do konca prihodnjega leta Magna ne bo mogla začeti načrtovane proizvodnje, pa je možno, da bodo projekt celo preselili drugam. Vendar bo pri tem zaradi svojega trmastega vztrajanja in vseh nesmiselnosti morala velik del krivde nase prevzeti tudi Cerarjeva vlada.