Pitje in veseljačenje

Povedali, da sta v klubu plesali, seksali pa ne

pk
2. 6. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na koprskem sodišču se je nadaljevalo sojenje za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije, povezane z dvema nočnima kluboma, ki ju je imela v lasti Novogoričanka.

Profimedia
Dvanajst obtoženih tvori združbo, ki naj bi zlorabila najmanj 72 deklet, pretežno iz Ukrajine.

Irina Uršič, Ukrajinka, ki že dolgo prebiva na Goriškem, ima v Novi Gorici in Sežani v lasti dva nočna lokala, ki naj bi bila povezana s trgovino z ljudmi in zlorabo prostitucije. Poleg Uršičeve, ki je ena glavnih osumljencev, je omenjenih dveh kaznivih dejanj soobtoženih še enajst ljudi. Skupaj menda tvorijo združbo, ki naj bi zlorabila najmanj 72 deklet.

Lastnica nočnega kluba Elara, Iryna Uršič iz Nove Gorice, se je izrekla za nedolžno.

Te naj bi novačili pretežno v Ukrajini, jim organizirali prevoz v Slovenijo ter jih nastanjali in zaposlovali v nočnih lokalih, kjer naj bi bile prisiljene v prostitucijo. Ukrajinkam naj bi poleg siljenja v prostituiranje omejevali prostost ter jih na različne druge načine spravljali v podrejen položaj.

Pila je z gosti

Poleg Uršičeve so obtoženi še: Timer PreselloMaria FedotovaKaterina UršičSara BerdonRajko FabjanAndrej PušnikVedran ČulavOlena PanasenkoIrina Ahaponova in primorski poslovnež Rajko Hrvatič.

Na koprskem sodišču se je v sredo nadaljevalo sojenje v tem odmevnem primeru, v okviru katerega sta na sodišču pričali dve tujki, ki sta delali v omenjenih nočnih lokalih, pa tudi dva obiskovalca klubov. Nihče od njih o prisili, omejevanju prostosti ali prostituciji ni vedel ničesar.

Mlada Dominikanka, ki je nekaj let nazaj delala v novogoriškem nočnem klubu Elara, je na sodišču najprej razložila, zakaj je prišla v Slovenijo. Pojasnila je še, da je leta 2013 kot plesalka začela delati za Uršičevo, a da je pri njej samo plesala in z gosti lokala ni seksala, z njimi je le spila kakšno pijačo.

Mediaspeed
Rajko Hrvatič trdi, da ni imel nobenega motiva, da bi se ukvarjal s trgovino z ljudmi.

Kaj pravita gosta

Vsi obtoženi, razen Tatjane K., ta je s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde, so krivdo zanikali. Presella, Hrvatiča in Čulava sploh ni bilo na sredino obravnavo.

Tudi 30-letni gost novogoriškega nočnega kluba Elara je dejal, da je tam opazil le lepe punce, ne pa prostitucije. Dodal je, da je hodil z eno od plesalk v Elari, ki naj bi mu povedala, da ji je bila obtožena Irina Uršič kot mama in da ji niso omejevali svobode. Na račun omejevanja svobode je odvetnik Uršičeve pokazal fotografije, na katerih je bivše dekle 30-letnika fotografirano na najrazličnejših lokacijah; na hrvaški obali, na smučišču in drsališču, kar po njegovem mnenju dokazuje, kje vse se je dekle, ki naj bi bilo žrtev trgovine, gibalo.

Pričal je še 46-letnik, tudi obiskovalec novogoriškega nočnega kluba, ki je povedal, da se je v lokalu le pilo, plesalo in veselilo. Tudi on je hodil z eno od plesalk, zaradi nje naj bi tudi zahajal v nočni klub. Dejal je, da je na noč zapravil tudi do 1500 evrov, saj da je steklenica šampanjca stala okrog 200 evrov. Da pa tam s svojim dekletom nikoli ni seksal. Spomnimo, da je Uršičevi specializirano državno tožilstvo v obtožnici med drugim očitalo, da je ceno za seks pravzaprav vračunala v šampanjec, zato je bil tudi tako drag.