GROZLJIVO

Bolni serijski morilec v Kingsbury Runu

U.K.
6. 5. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med letoma 1935 in 1938 je serijski morilec umoril in razkosal vsaj 12 ljudi, le dve žrtvi pa so uspeli identificirati. Bolni morilec bi lahko umoril tudi Elizabeth Short, poimenovano Črna dalija.

Profimedia
S primerom se je ukvarjal tudi slavni Eliot Ness, ki je trdil, da ve, kdo je morilec.

Čeprav je storilec ostal nekaznovan, naj bi preiskovalci zelo dobro vedeli, kdo je bil. V 30. letih prejšnjega stoletja je bil Cleveland mesto v sunkovitem razvoju. V mestu je bila močna železarska industrija in zaradi tega se je v mesto preselilo ogromno delavcev, ki so živeli v barakarskih naseljih. 

SEPTEMBER 1934 

Mlajši moški je ob jezeru Erie južno od Bratenahla našel spodnji del ženskega trupla. Očitno je bilo, da je morilec želel s posebno kemikalijo truplo preparirati, zato je bila koža nenavadne rdečkaste barve. Ženske niso nikoli identificirali, mediji pa so jo poimenovali Gospa z jezera (The Lady of the Lake). Policija je preiskala jezero in našla še nekaj delov trupla, nikoli pa niso našli glave. Ženska naj bi bila stara okoli 35 let. Vse kaže, da naj bi bila ona prva žrtev serijskega morilca.

SEPTEMBER 1935

Dva najstnika sta v Kingsbury Runu našla truplo belega moškega, ki mu je morilec odrezal glavo. Na rokah so se poznale sledi vrvi. Truplo je bilo golo, le da je imelo na sebi bele nogavice. Morilec mu je odrezal tudi spolovilo. Prstni odtisi so pokazali, da je šlo za 28-letnega Edwarda Andrassyja. Nedaleč od Edwardovega trupla so našli še truplo 40-letnega moškega, ki je bil obglavljen.

JANUAR 1936

V začetku leta 1936 so našli žensko truplo. Deli telesa so bili zaviti v časopisni papir in položeni v dve košari. Policisti so v naslednjih tednih našli vse dele telesa razen glave. Kljub temu so žensko uspeli identificirati, šlo je za prostitutko Florence Polillo. Junija istega leta sta dva dečka našla glavo mlajšega moškega, dva dneva pozneje pa je policija našla še njegovo truplo. Čeprav je bil moški tetoviran in njegovi prstni odtisi nedotaknjeni, ga nikoli niso identificirali. Naslednji mesec je najstnica našla še truplo 40-letnega belca. Moški je bil umorjen na kraju, kjer so našli njegovo truplo. Septembra 1936 so našli še šesto truplo mlajšega moškega. Po tem odkritju je primer prevzel slavni Eliot Ness.

Aretirali so 63 moških, vendar za nikogar niso mogli dokazati, da gre za serijskega morilca.

FEBRUAR 1937 

Moški je na obrežju vzhodno od Bratenahla našel žensko truplo. Tokrat je morilec svojo žrtev ubil, preden jo je obglavil. Ženska naj bi bila stara okoli 25 let in tudi nje nikoli niso identificirali. Junija sta nato dva dečka našla ostanke temnopolte ženske, stare okoli 40 let. Čeprav identifikacija ni bila uradna, naj bi šlo za Rose Wallace. Naslednji mesec so policisti našli truplo moškega v reki Cuyahoga. Našli so vse razen glave, morilec pa je moškemu izrezal srce.

April 1938 

Leta 1938 so našli truplo neidentificirane ženske in obdukcija je prvič pokazala ostanke drog v njeni krvi. Avgusta so nato našli še žensko truplo in obdukcija je pokazala znake, da je morilec njeno telo vsaj nekaj časa hranil v hladilniku. Ko je policija iskala preostanke njenega trupla, so odkrili še truplo ene ženske. Obe trupli sta bili postavljeni tako, da bi jih lahko Eliot Ness videl skozi okno svoje pisarne. Nekaj pa je skoraj gotovo, Eliot Ness je imel osumljenca. Nenavadno je tudi, da naj bi bila vsa policijska poročila iz tega obdobja uničena, kar bi lahko bil kazalec, da je bil morilec iz višjega sloja.

Osumljenci

Dr. Francis E. Sweeney

Prav dr. Sweeney naj bi bil najverjetnejši morilec, vsaj glede na nedavne preiskave, ki jih je opravil pisatelj James Badal. Ness naj bi leta 1938 na skrivaj v hotelski sobi izprašal Sweeneyja celo z detektorjem laži. Strokovnjak, ki je opravljal test, naj bi takrat brez dvoma potrdil, da je morilec prav Sweeney, vendar niso imeli drugih dokazov. Poleg tega je bil dr. Sweeney bratranec politika Francisa Sweeneyja. Glavni dokaz, da naj bi bil morilec prav on, je pričevanje brezdomca Emila Froneka. Novembra leta 1934 naj bi dr. Sweeney Emilu ponudil obrok. Medtem ko je jedel, naj bi se začel počutiti nenavadno, kot bi bil omamljen. Nekako mu je uspelo zbežati iz bolnišnice, v kateri ga je sprejel Sweeney, in se zavleči v enega od praznih vagonov na železnici. Zbudil se je šele tri dni pozneje. Sweeney je imel tehnično znanje in dostop do mrtvašnic, v katerih bi lahko izvedel umore. Leta 1956 so potrdili, da je imel shizofrenijo, umrl je leta 1964.

Frank Dolezal

Franka Dolezala so aretirali leta 1939 zaradi umora prostitutke Florence Polillo. Dolezal je nekaj časa živel z njo. Umor je sicer priznal, a pozneje umaknil izjavo, češ da jo je podpisal, ker so ga pretepli. Pozneje naj bi v zaporu storil samomor, vendar vse kaže, da je bil umorjen.

Willie Johnson

Johnsona so ujeli leta 1942, ko je v Kingsbury Runu pustil truplo 19-letne Margaret Francis Wilson. Poskušal je pretentati policiste, da bi bilo videti, kot da je žensko umoril serijski morilec. Usmrčen je bil leta 1944, ves čas pa je zatrjeval, da ni ubil preostalih žensk.

Črna dalija

Kot smo že pisali, so leta 1947 našli truplo Elizabeth Short v Los Angelesu. Elizabeth, ki so jo mediji pozneje poimenovali Črna dalija, je bila prerezana v pasu. Morilec je izčrpal kri iz njenega telesa, kot je to delal morilec v Clevelandu približno desetletje prej. Vendar pa povezave med umori niso nikoli dokončno potrdili. Poleg tega so Clevelandskemu mesarju pripisali 12 umorov, a vse kaže, da je umoril vsaj okoli 20 ljudi.