VOLILNA NEDELJA

Favorit Macron kot čokoladno odvajalo

M.K.
5. 5. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V nedeljo se bodo volivci v Franciji odločili, kdo bo naslednjih pet let vodil državo. Emmanuelu Macronu ankete napovedujejo zmago pred skrajno desno Marine Le Pen. Toda kakšna bo cena njegovega verjetnega zmagoslavja?

Reuters
Da so etablirane politične stranke v krizi tudi v Franciji, kaže uvrstitev Le Penove in Macrona s povsem novim gibanjem v drugi krog predsedniških volitev.

Ankete, ki so se v zadnjem času sicer po svetu pokazale za nezanesljive, kažejo na prepričljivo zmago Macrona s približno 58 odstotki.

Popolno zmagoslavje se mu obeta tudi na volitvah v parlament. Njegovo gibanje Naprej naj bi osvojilo med 249 in 286 sedeži od 577. Veliko slabše kaže Macronovi protikandidatki Le Penovi, ki bi osvojila zgolj med 15 in 25 sedeži. Anketa je sicer pokazala, da bi konservativni republikanci osvojili od 200 do 210 sedežev. Velik poraz bi medtem utrpeli socialisti, ki bi z zdajšnjih 280 sedežev padli na 28 do 34. Izjemen skok Macronovega gibanja kaže, da je tudi v Franciji etablirana politika v veliki krizi. Kljub temu pa je novi obraz Macron del starih elit, s starimi politikami, ki so svet pripeljale v obstoječo krizo.

Profimedia
Slavoj Žižek o favoritu za zmago: "Macron je čokoladno odvajalo, ponuja se kot zdravilo, ki je povzročilo bolezen."

Macron kot čokoladno odvajalo

Zato se postavlja vprašanje, kaj bo ohranjanje obstoječega statusa z novim obrazom dejansko prineslo. Kot opozarja Slavoj Žižek, prav takšne neoliberalne politike, kot jih zagovarja Macron, hranijo populizem Le Penove. Zato ne bi bilo presenečenje, če bi na naslednjih volitvah lahko celo slavila. Žižek Macronove politike primerja z zaprtjem, ki bi ga zdravili z jedenjem čokolade: »Jejte tisto, kar povzroča zaprtje, da vas bo to pozdravilo od njega. V tem smislu je Macron čokoladno odvajalo, ponuja se kot zdravilo, ki je povzročilo bolezen.«

Oba poganja strah

Žižek poudarja, da se oba kandidata predstavljata kot protisistemska. To, da deluje na strahu pred migranti, očitajo predvsem Le Penovi, ki jo je Macron celo poimenoval za svečenico strahu. Toda Žižek meni, da enako velja za Macrona: »Ali ni v prvem krogu zmagal, ker so se volivci bali Le Penove?« Kot opozarja, smo s tem dosegli najnižje dno v političnem življenju, kjer je na voljo le navidezna izbira brez prave alternative. Zato Žižek Francoze poziva k izstopu iz začaranega kroga, volilni abstinenci, resnemu pogovoru in razmisleku. Zanj je namreč takšna izbira del krize leve politične opcije in njene nezmožnosti mobiliziranja množic.