TAJNO

Zadnji prestižni Titov »merđo« je v hrvaški Reki

Sašo Avramovič
5. 5. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Eden najprestižnejših in zadnjih mercedesov Josipa Broza - Tita, ki je bil kupljen leta 1977, se nahaja na tajni lokaciji v Reki.

Profimedia
Mercedes 600, še en jekleni žrebec iz Titovega hleva.

Eden najprestižnejših oziroma razkošnih in zadnjih mercedesov Josipa Broza - Tita se danes še vedno nahaja na tajni lokaciji v hrvaški Reki. Avtomobil je bil nabavljen leta 1977, nakup pa je »sprožil« maršalov protokol, potem ko je predsednik nekdanje Jugoslavije odredil obnovo voznega parka dragih mercedesov.

Redno vzdrževan in registriran

»Čeprav se avtomobil, razen za kakšne dogodke v mestu in protokole, ni uporabljal že petindvajset let, ga vsa ta leta redno vzdržujemo, registriramo in skrbimo zanj,« je povedal Marko Preradović, dolgoletni voznik mesta Reke. Gre za mercedesa 280 S, ki še danes brez težav doseže hitrost 180 kilometrov na uro. Gre za avtomobil z bencinskim, šestvaljnim motorjem, z 2800 kubiki, 85 kilovati in štirimi prestavami. Mercedes v originalni prefinjeni črni barvi s kromiranimi detajli ima razkošno notranjost, obogateno z lesom.

Kljub starosti je impresivni mercedes, ki je že dolgo dobro varovana skrivnost, v izvrstnem stanju.

128 tisoč kilometrov

Kljub starosti je impresivni mercedes, ki je že dolgo dobro varovana skrivnost, v izvrstnem stanju, prevoženih pa ima le 128 tisoč kilometrov. »Z avtomobilom nikoli ni bilo kakšnih problemov, nič na avtomobilu ni bilo razbitega, vse na in v njem je originalno. Razlog, da ima tako majhno število prevoženih kilometrov, je v tem, da se je v glavnem uporabljal le kot vozilo za spremstvo. Res pa je, da je servis zelo drag in da avtomobil potroši veliko goriva. Približno 17 litrov na 100 kilometrov,« je dodal Preradović.

V lasti policijske uprave

Gre sicer za starodobnika z zelo zanimivo in bogato zgodovino. Do leta 1992 je bil v lasti reške policijske uprave, ki ga je uporabljala za spremstvo najuglednejših gostov. No, glede na to, da je bila do demokratskih sprememb takratna milica v pristojnosti občinske uprave, je Mercedes postal last mesta Reke in tako dobil novo vlogo. Na čelu izvršnega sveta občine Reka se je takrat nahajal Slavko Linić, ki se je s tem mercedesom julija 1991 odpeljal v Zagreb na srečanje oziroma sestanek s takratnim ministrom za obrambo Luko Bebićem.