Glas žrtev

Laura se bo borila za zlorabljene ženske

P.K.
5. 5. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Laura Poglajen, ki je ena redkih Slovenk, ki je javno spregovorila o posilstvu, je pripravila pobudo, s katero želi vplivati na zakone. Z nami je spregovorila o svojih prizadevanjih.

Osebni arhiv
Lauro so konec lanskega leta v lokalu omamili in posilili.

Spomnimo na zgodbo naše sogovornice; konec lanskega leta so jo v lokalu omamili in jo nato posilili. Da to, kar se ji je zgodilo, deli z drugimi, se je odločila, ker je želela opozoriti, kaj vse se dogaja in predvsem mlajše ženske pozvati, naj bodo previdne.

Laura je po grozljivi izkušnji še vedno v fazi okrevanja, vendar je glasna glasnica žensk s podobno zgodbo. Ustanovila je skupnost, v kateri se družijo žrtve posilstva ali spolnih zlorab. Med sabo si pomagajo, predvsem so si v psihično oporo.

Roki in pomoč

Punce se skupaj trudijo, da bi dosegle spremembe, za katere menijo, da bi se morale zgoditi, da bodo pristojni organi lahko še uspešneje preganjali storilce teh kaznivih dejanj. »S podporo punc sem se odločila, da vladi podam predloge za spremembe zakonov,« nam je razkrila Poglajenova.

Za spremembe zakonov je Laura zato, da bodo pristojni lahko še uspešneje preganjali storilce tovrstnih kaznivih dejanj.

Tudi na podlagi svoje zgodbe je naletela na mnogo ovir, toliko, da je morala sodno pot svojega primera celo opustiti, zato si toliko bolj prizadeva za spremembe. »Zamudila sem vse zakonsko predvidene roke za vložitev pritožbe. Tožilstvo je namreč zavrnilo moj primer, v osmih dneh bi se morala na njihovo zavrnitev pritožiti, pa mi ni uspelo, saj sem bila tiste dni v tako hudi stiski, da se res nisem mogla ukvarjati še s tem. Zato sem za podaljšavo ne samo tega, ampak še nekaterih drugih rokov, ki lahko pomembno vplivajo na potek, razplet primera,« poudarja. Izpostavi, da je imela tudi težave s tem, kako sploh postopati v zadevi; od prijave posilstva na policijo naprej, zato predlaga tudi, da vlada uvede brezplačno pravno pomoč žrtvam posilstev in zlorab.

O predlogih

Laura Poglajen je tako zbrala in oblikovala listo predlogov za spremembe zakonov in jih posredovala na posebno spletno stran vlade, namenjeno predlogom državljanov. Če njena lista, ta je zdaj na glasovanju, prejme dovolj podpore, se bodo predlogi posredovali v obravnavo pristojnemu organu Vlade Republike Slovenije, ki bo pripravila uradni odgovor.

Predmet njene liste sicer niso samo roki, ampak tudi višje kazni za posiljevalce. »Zagrožena zaporna kazen zanje je od šestih mesecev do 15 let. Menim, da je to premalo. Predlagamo uvedbo kazni, trajajočo od dveh do 20 oziroma 25 let.« Med predlogi je tudi ukinitev možnosti pogojnega izpusta osumljenega zlorabe ali posilstva. O ostalih predlogih, pa tudi o tem, kako jih podprete, izveste na facebook profilu Laure Poglajen.