Nega na smrtni postelji

FOTO: »Barjanskemu« morilcu ne pustijo umreti

R.T.
15. 5. 2017, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Britansko javnost je precej razburila novica, da enega najbolj zloveščih serijskih morilcev v njihovi zgodovini Iana Bradyja na smrtni postelji negujejo medicinske sestre, ki sicer skrbijo za terminalne bolnike z rakom.

Reuters
Ian Brady velja za enega najbolj krutih serijskih morilcev v britanski zgodovini.

Ian Brady je s svojo partnerko Myro Hindley, ki je leta 2002 umrla v zaporu, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja brutalno mučil in umoril pet otrok. Preiskovalci so trupelca štirih žrtev našli zakopana na barju Saddleworth Moor na severozahodu Anglije, zato se ju je oprijel vzdevek »barjanska morilca.«

Zdaj 79-letni Brady ostaja bolnik v bolnišnici Ashworth v regiji Merseyside, kjer ga prisilno hranijo. V začetku leta je sicer vložil zahtevek za ponovno premestitev v zapor, kjer bi se lahko »v miru« izstradal do smrti, vendar so mu oblasti zahtevek zavrnile.

Profimedia
Zločinski par.

Njegovo zdravje se je v zadnjem času poslabšalo do točke, ko mora zanj skrbeti osebje, ki sicer skrbi za terminalne bolnike z rakom. »Hudo je bolan, tam pa so vsi pripravljeni na njegovo smrt,« je za britanski The Sun povedal neimenovan vir. Novica, da Bradyju v tem trenutku na smrtni postelji nudijo oskrbo in ga tako prisilno ohranjajo pri življenju, je precej razburila družine njegovih žrtev, zlasti, ker še vedno ne želi izdati lokacije trupla Keitha Bennetta, ki je izginil leta 1964, star komaj 12 let.

Reuters
Zlovešče močvirnato območje, kjer sta zakopala trupla svojih žrtev.

Bo preživel družinske člane svojih žrtev?

Alan West, očim žrtve Lesley Ann Downey, ki sta jo Brady in njegova ljubimka Myra leta 1964 brutalno mučila in umorila, je lani v 81-letu starosti umrl po dolgotrajnem boju s kruto boleznijo. Alana je smrt pastorke spremljala do zadnjih dni, življenje pa je posvetil temu, da morilca nikoli ne bi ugledala svobode. Zdaj je od njenih družinskih članov med živimi samo še Lesleyjin brat Terry, ki je lani dejal, da moli za dan, ko bo Brady umrl, in da se mu zdi dejstvo, da bo serijski morilec preživel družinske člane svojih žrtev kot »neslana šala.« »Iz srca ga sovražim in želim si, da ga ne bi bilo na tem svetu. Čakam ta dan,« je dejal.

Profimedia
Leta 1965 s ona tem mestu izkopali truplo deklice Lesley Ann Downey.

Leta 2012 je umrla tudi Winnie Johnson, mati izginulega Keitha, ki je celotno življenje iskala resnico o svojem sinu in ki si je želela le še to, da bi mu omogočila krščanski pogreb. Brady in Hindley sta priznala tudi umore 17-letnega Edwarda Evansa, 12-letnega Johna Kilbridea in 16-letne Pauline Reade.

Profimedia

Profimedia