ČRNI SCENARIJ

Uboj je pred leti priznal, bančnega ropa v sredo ne

mr
7. 4. 2017, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Marko Zupanec je bil v preteklosti že pravnomočno obsojen, a je lahko predčasno zapustil zapor, v času pogojnega odpusta pa naj bi storil novo kaznivo dejanje.

arhiv Svet24
Marko Zupanec Mare na sojenju pred leti zaradi uboja.

Marko Zupanec, alias Mare, je bil novembra 2011 obsojen na osem let zapora zaradi uboja Gafija, ta ga je izsiljeval, sodba pa je prestala tudi rešeto višjega sodišča. Zaradi vzornega vedenja je lahko zapor zapustil že po dobrih petih letih odslužene kazni. Konec decembra lani pa je po navedbah tožilstva, še v času pogojnega odpusta, oropal banko v Ljubljani.

Marko Zupanec, alias Mare, obtoženi: »V nadaljnjem postopku bi rad marsikaj pojasnil.«

V sredo je bil za obtoženca pred ljubljanskim okrožnim sodiščem razpisan predobravnavni narok. Tožilka Manja Prezelj mu je za priznanje krivde ponudila štiri leta zapora (zagrožena kazen je do 10 let) in preklic pogojnega odpusta iz zapora zaradi uboja, vendar očitkov ni bil pripravljen priznati. »V nadaljnjem postopku bi rad marsikaj pojasnil,« je med drugim dejal 45-letnik, ki se je, preden je očitno zabredel, skupaj z Alešem Čepinom, nekdanjim možem zloglasne Urše Čepin, ukvarjal s prodajo avtomobilov, živel na veliki nogi in vozil avte prestižnih znamk, kot so porsche carrera, BMW M3 in mercedes SL, so po Gafijevem uboju poročali nekateri mediji.

Ropal naj bi pijan in zadet ter v stiski

Sodeloval s Čepinom
Obtoženi se je, preden je očitno zabredel, skupaj z Alešem Čepinom, nekdanjim možem zloglasne Urše Čepin, ukvarjal s prodajo avtomobilov, živel na veliki nogi in vozil avte prestižnih znamk, so po Gafijevem uboju poročali nekateri mediji.

Podrobnosti bančnega ropa bo Mare predstavil v zagovoru 24. aprila, ko bo tožilstvo tudi uradno predstavilo obtožnico. Neuradno pa smo izvedeli, da je 28. decembra lani poslovalnico Banke Koper v Tehnološkem parku v Ljubljani olajšal za okrog 6000 evrov, eno od zaposlenih pa pred begom še poškropil s solzivcem. Ropal je okoli poldneva, med delom so ga posnele varnostne kamere, dejanje pa je v preiskavi tudi priznal, vendar je ob tem dodal, da se spominja bolj malo, ker je bil kritičnega dne precej živčen, tako da je že dopoldan pogoltnil osem apaurinov in jih poplaknil s pol litra vodke. Po lastnih navedbah je ropal zaradi stiske, ker je se spet zapletel z nekim sivim likom, ki mu je marca 2016 posodil okrog 20 tisočakov, nazaj pa je zahteval trikrat več.

Izsiljevalcu poslal štiri krogle v hrbet

Ropar je poslovalnico Banke Koper olajšal za okrog 6000 evrov.

Kot rečeno, je Mare že »nastopal« na straneh črne kronike. Trinajstega junija 2011 je pred lokalom Sky bar na Viški cesti v Ljubljani poslal 52-letnemu Gafarju Džuzdanoviću štiri krogle v hrbet. Gafi, kot so pokojnika klicali prijatelji in znanci, je zaradi izkrvavitve umrl na kraju dogodka, Mare pa je stopil v lokal in poklical policijo. Tudi na sodišču je očitke priznal. Po oceni sodnih izvedencev je kaznivo dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Pijan je streljal v čustvenem afektu zaradi stopnjevanega strahu pred pokojnikom, ki ga je več let izsiljeval in mu grozil s smrtjo. Kot je Mare pojasnil v zagovoru, si je od Gafija za nakup avtomobila izposodil 10 tisočakov, zaradi oderuških obresti pa mu jih je vrnil že 70 tisoč. A Gafi je hotel še več. Kritičnega dne bi se moral Mare v Sky baru, kamor je sicer redno zahajal na kavo, podpisati pod 180.000 evrov vredno hipoteko nekega Gafijevega prijatelja. »S seboj pa sem vzel to nesrečno pištolo,« se je branil.

Mediaspeed
Podjetnik Aleš Čepin, nekdanji mož razvpite Urške Čepin.