NEGOTOVOST

»Naši politiki ubijejo kravo za en zrezek«

Matej Klarič
6. 4. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Včeraj je odstopil predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič. Kaj zadnje dogajanje pomeni za najboljšega soseda, smo se pogovarjali z Ladislavom Rožičem iz Sindikata delavcev trgovine Slovenije.

Bobo
Mercator je bil prodan, ker naj bi bil preveč zadolžen, še bolj zadolženemu Agrokorju. Zdaj pa mu grozijo negativne posledice te prodaje.

STA
Ladislav Rožič, predsednik Sindikata delavcev trgovine, o pomanjkanju strategije: "Slovenska politika deluje na način, da ubije kravo za en zrezek."

Rožič je izrazil zaskrbljenost nad trenutnim dogajanjem: »Menja se uprava, ki je solidno poslovala. Imeli smo zgleden socialni dialog. Dogovorov se je držala. Zdaj ne vemo, kaj se bo zgodilo, prevladuje nelagodje.«

Zdajšnja uprava je namreč podpisala triletno kolektivno pogodbo, ki se bo skupaj s spoštovanjem obstoječih slovenskih dobaviteljev na Mercatorjevih policah končala septembra, kar bi lahko ogrozilo veliko delovnih mest.  

Blebetanje nevednih

Kot je dejal Ladislav Rožič, se verjetno razlogi za nezaupanje v Tonija Balažiča skrivajo v tem, da ni izpeljal sprememb: »Verjetno so hoteli boljše poslovne rezultate.« Tudi njegova zamenjava s Tomislavom Čižmićem, ki je bil do zdaj odgovoren za integracijo slovenskega trgovca v Agrokor, kaže na to možnost. Pri tem je Rožič opozoril, da tam, kjer so iz Agrokorja nastavljali svoje ljudi, niso poslovali ravno najboljše. V BiH so tako Mercatorjeve trgovine preimenovali v Agrokorjeve, kar jim po Rožičevih besedah ni prineslo koristi.

Bobo
Odšel je Toni Balažič, ki se je v težkih pogojih uspel dogovoriti z bankami in je uspešno zaščitil Mercator.

Kot je pokazala nedavna anketa, je večina javnosti naklonjena ideji državnega odkupa Agrokorja. Plebiscitarno pa danes kar 81 odstotkov prebivalcev meni, da je bila prodaja trgovskega velikana, ki ga je »požegnala« vlada Bratuškove, velika napaka. Rožič je opozoril, da so takrat nasprotovali prodaji, vendar jih je večina medijev predstavljala kot nestrokovne, zdaj pa isti govorijo povsem drugače. Kot je dejal, danes ni realne možnosti za odkup Mercatorja. »Gre za blebetanje nevednih politikov. Slovenska politika deluje na način, da ubije kravo za en zrezek,« je bil kritičen Rožič, ki politikom očita umanjkanje strateških premislekov o interesih države. Pri tem je opozoril na to, kako premišljeno deluje hrvaška politika. Tudi v Podravki, ki je kupila Žito, so na čelu ljudje, ki so tesno povezani s politiko, kar koristi njihovi živilsko-predelovalni industriji. Veliko vprašanje pa je, kaj naše politike tako motivira, da ne delujejo v interesu prebivalcev in vedno znova sledijo spornim prodajam.

Odziv NLB ključen

Čeprav je denarni tok Mercatorja do leta 2020 zaščiten, saj po dogovoru z bankami teče samostojno, pa izčrpavanje podjetja ni zaščiteno s poslovnega vidika. V prihodnje bo po Rožičevem mnenju ključno, kako se bo odzvala NLB. Kot je dejal, bi popuščanje NLB tujim bankam lahko imelo negativne posledice za Mercator.