Črna kronika

Avtobus zapeljal na mino: najmanj 14 smrtnih žrtev

S.R./STA
6. 4. 2017, 21.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Najmanj 14 ljudi je bilo ubitih, številni pa so ranjeni, ko je na jugu Somalije avtobus zapeljal na mino, je sporočila tamkajšnja policija, ki je že ocenila, da je šlo za teroristični napad milice al Šebab, ki je povezana s teroristično mrežo al Kaida.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Do incidenta je prišlo v bližini kraja Golweyn, kakih 120 kilometrov od prestolnice Mogadiš, na območju, kjer potekajo pogosti spopadi med borci al Šebaba na eni strani ter vladnimi vojaki in silami Afriške unije na drugi.

Na avtobusu, ki je bil na poti iz mesta Bulomar v kraj Marka, je bilo 21 ljudi. Pri kraju Golweyn je avtobus zapeljal na mino, ki naj bi na cesto podtaknili borci al Šebaba, je pojasnila policija.

Novi somalijski predsednik Mohamed Abdulah Mohamed, bolj znan pod vzdevkom Famajo, je sicer ravno danes objavil svežo "vojno" proti tej islamistični milici, ki še vedno izvaja praktično vsakodnevne napade na podeželju in tudi v Mogadišu. Famajo je zamenjal tudi načelnike vojske, policije in nacionalne obveščevalne agencije.

"Razglašam vojno stanje v državi in pozivam javnost, da podpre nacionalno vojsko v boju proti teroristom," je objavil predsednik. "Zelo nam je žal vseh teh otrok, ki so bili zavedeni in vsem borcem al Šebaba ponujam ultimat, da se v 60 dneh predajo, ali pa se bodo soočili s posledicami," je še dejal novi somalijski predsednik, ki je oblast prevzel februarja.