Smrt v gorah

Ali je res vse več nesreč v gorah?

pk
6. 4. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ta teden nas je pretresla vest o še eni hudi nesreči v visokogorju, ki se je zgodila na gori Viš v Kanalski dolini v Italiji. V njej sta se ponesrečila Igor Zlodej in Tatjana Maze.

Facebook
Igor Zlodej je bil izvrsten poznavalec gora.

Igor Zlodej iz Bovca, eden najboljših slovenskih gornikov, tudi gorski reševalec in nekdanji policist, ter njegova partnerica, Tatjana Maze iz Ljubljane, prav tako izkušenejša gornica, sta se hotela povzpeti na 2666 metrov visok vrh.

Njuna pot se je tragično končala še pred dosegom cilja. Bovčan in Ljubljančanka naj bi zdrsnila po strmem pobočju, kar je bilo zanju usodno.

Umrla alpinista

Reševalec o zimskih vzponih
Miljko Lesjak pravi, da mora tudi pozimi v hribe, s tem se kot gorski reševalec pripravlja na reševanja, ki so pogosta v zimskih razmerah in so zelo zahtevna.

V zadnjem obdobju je bilo podobnih tragedij še nekaj. Še niti dva tedna nazaj smo poročali o smrti 25-letnega vrhunskega alpinista Domna Petrovčiča iz Ljubljane, ki je umrl pri sestopu z vrha v Bavarskih Alpah. Na nezahtevnem terenu mu je zdrsnilo, nato je padel v globino. Lani novembra je v gorah nad Val Venijem v Italiji umrl še en vrhunski alpinist, 34-letni Domen Kastelic iz Novega mesta. V medijih je odmevalo še nekaj drugih nesreč izkušenih gornikov in alpinistov, ki so se prav tako končale s smrtjo ali hujšimi poškodbami.

Ali je nesreč res več, tak občutek javnosti dajejo novice zadnjega obdobja, in zakaj do njih, tudi med tako izkušenimi, prihaja, smo govorili z Miljkom Lesjakom, pripadnikom Gorske reševalne službe Tolmin, ki ima za sabo 37 let reševanja v gorah, sodeloval je v več kot 600 intervencijah.

osebni arhiv
Miljko Lesjak iz Mosta na Soči že skoraj 40 let rešuje v gorah.

Samo en korak

»Življenje je izgubil v gorah, kjer je kot izkušen gorski reševalec rešil številna druga življenja. Večno mu bomo hvaležni,« je ob smrti Zlodeja povedal župan Valter Mlekuž.

»Nimam občutka, da bi bilo nesreč med izkušenimi gorniki več kot prej. Poudarjam tudi, da je zmotno mišljenje, da se kaj takega njim ne more zgoditi. Ni potrebno veliko, majhna napaka, en korak te lahko loči od tragedije. In napake se dogajajo, tudi najbolj izkušenim,« je izpostavil Lisjak.

Dodal je, da so hribi nepredvidljivi in da se preprosto ne da predvideti vsega. »Popolne varnosti ni. Če si izkušen, je samo manj verjetno, da se ti bo kaj zgodilo. Možnost, da pride do nezgode, pa še vedno obstaja. V hribe je treba s pametjo, tako zmanjšaš verjetnost za nesrečo,« je še povedal in v isti sapi dodal, da je največ odvisno od gornika, potem od narave, malo pa tudi od sreče.