Atentat na premierja

Napad spodletel, premierja rešili, vodje še iščejo

uk
17. 11. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Posebno tožilstvo za organizirani kriminal je razširilo preiskavo glede terorističnih napadov v Črni gori, ki naj bi jih želeli izvesti člani skupine pod vodstvom Bratislava Dikića. Vpletene pa naj bi bile tudi ruske nacionalistične skupine, ki so želele preprečiti vstop v Nato.

STA
Skupina naj bi celo želela odstraniti premierja Mila Đukanovića.

V noči na 16. oktober je črnogorska policija aretirala več oseb, pri katerih so našli orožje in načrte za izvedbo terorističnih napadov po vsej državi. Vodja združbe naj bi bil upokojeni general srbske vojske Bratislav Dikić, ki ga je policija prav tako aretirala.

Ruska vpletenost

Črnogorska vlada bo za pomoč pri preiskavi zaprosila mednarodno skupnost.

Primer zdaj preiskujejo tudi srbski organi pregona, ki so zaprosili za mednarodno pomoč pri iskanju dveh ruskih državljanov, ki naj bi bila prav tako vpletena v napade. Pravzaprav naj bi bila prav onadva glavna organizatorja napadov. »Za zdaj ni znano, ali gre za osebe, ki so se želele le pridružiti skupini, ali za posebne ekipe, ki so načrtovale vzporedne akcije,« je povedal posebni tožilec Milivoje Katnić. Srbija in Črna gora imata podpisan bilateralni sporazum, ki omogoča izročitev državljanov med državama.

Identitete so znane

Ruski nacionalisti

Milivoje Katnić je dejal, da za napadi stojijo ruski nacionalisti, ki naj bi želeli preprečiti vstop Črne gore v zvezo Nato in ustaviti državo na njeni evroatlantski poti. 

Črnogorske oblasti bodo poskušale z mednarodno pomočjo doseči izročitev ruskih državljanov s strani Srbije. Poudarili so, da za zdaj ne premišljujejo o aretacijah, ampak le o zaslišanju moških, in dodali, da poznajo identiteti obeh moških, ki naj bi bila v vse skupaj vpletena. Pri vsem skupaj se močno izogibajo besedam, s katerimi bi obtožili rusko vlado, da je imela pri organizaciji kakršnokoli vlogo, a tega tudi niso zanikali.

Dikić v bolnišnici

Glavnega organizatorja terorističnih akcij Bratislava Dikića so zaradi slabega zdravstvenega stanja prepeljali v eno od bolnišnic v Črni gori. Sicer podrobnosti o zdravstvenem stanju bivšega generala niso razkrili. Se je pa javnosti pred kratkim javil Dikić in dejal, da se v zaporu boji za svoje življenje.