Hišne preiskave

Videmski župan spet v primežu policistov

Gabrijel Toplak
17. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policisti so na podlagi odredbe sodišča iskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, kot dokaz v nadaljnjem postopku.

STA
Frideriku Bračiču opozicija kar naprej očita domnevne nepravilnosti. Teče že njegov četrti županski mandat, zoper njega pa je spisanih 27 primerov ovadb.

Potem ko naj bi se pred nekaj več kot letom dni med 17 ovadenimi zaradi domnevnih goljufij pri povračilu občanom za vlaganja v javno telekomunikacijsko omrežje znašel tudi župan Vidma Friderik Bračič, se je zdaj spet v primežu policistov.

Oškodovanje proračuna

Preiskavo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, in sicer v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj goljufije na škodo Evropske unije.

»Na podlagi odredb pristojnega sodišča izvajamo deset hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb ter osebnih vozil, kjer iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem postopku. Osumljeni naj bi bili izvršili več kaznivih dejanj v škodo proračunov nekaterih občin, v nasprotju z zakonom o javnem naročanju naj bi prek naročilnic in naročil male vrednosti oddajali posle točno določenim podjetjem. Pri tem so jih izrazito preplačali in denar prenašali na povezane osebe osumljencev. Brez predhodne cenitve in ob neupoštevanju sklepov pristojnih občinskih organov naj bi bili sklepali kupoprodajne in menjalne pogodbe za nepremičnine v lasti lokalne skupnosti ter oškodovali proračun. S prirejenimi podatki naj bi bili pridobili evropska sredstva za investicije, ki so izključno namenska, a naj jih ne bi porabili v predpisani namen,« je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl.

Župan: nisem kriv

Župana včeraj ni bilo na sedežu občine Videm, vseeno pa nam je uspelo izvedeti, da je prepričan o svoji nedolžnosti. Uspelo nam je izvedeti tudi, da naj bi bila druga oseba Darinka Ratajc, ki zdaj vodi občinsko upravo Destrnik. Tudi slednja včeraj ni bila dosegljiva, prav tako ni odgovarjala na elektronsko pošto. Sicer pa naj bi mariborski policisti iskali dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem postopku. Protipravna premoženjska korist oziroma škoda, ki je povzročena s temi kaznivimi dejanji, znaša skupno nekaj manj kot 900 tisoč evrov.