Upokojeni hrvaški general

Gotovina bo svetoval obrambnemu ministru

J.P./STA
17. 11. 2016, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hrvaška vlada je na današnji seji v Vukovarju potrdila upokojenega hrvaškega generala Anteja Gotovino za posebnega svetovalca podpredsednika vlade in obrambnega ministra Damirja Krstičevića. Gotovino je za svetovalca predlagal sam Krstičević, s katerimi sta bila kot poveljnika hrvaške vojske sodelavca med vojno na Hrvaškem (1991-1995).

Reuters
Gotovina je izjemno priljubljen na Hrvaškem, mnogi pa so ga še pred leti želeli kot kandidata za predsednika države, a je tovrstne predloge zavračal.

Gre za prvi angažma Gotovine v politiki, potem ko ga je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije pred štirimi leti dokončno oprostilo obtožb za grozodejstva med in po operaciji Nevihta iz leta 1995.

Priljubljeni general se je potem izogibal politiki in se ukvarjal z vzgojo tun na območju Zadra. Hrvaški mediji so občasno objavili njegove fotografije v družbi različnih politikov, a se je Gotovina otepal povezovanj s katero koli politično opcijo.

Vlada je danes sprejela predlog ministra Krstičevića, ki je pred tem pregovoril Gotovino, da se pridruži obrambnemu ministrstvu kot posebni svetovalec. Pričakuje velik prispevek dolgoletnega profesionalnega vojaka in častnika pri oblikovanju sistema domovinske varnosti, ki ga pripravljajo na Hrvaškem. Pred vstopom v hrvaško vojsko, je bil Gotovina sicer tudi in pripadnik francoske tujske legije.

Kot poročajo hrvaški mediji, se je Gotovina odpovedal finančnemu nadomestilu, ki ga predvideva položaj posebnega svetovalca v vladi.

Gotovina je izjemno priljubljen na Hrvaškem, mnogi pa so ga še pred leti želeli kot kandidata za predsednika države, a je tovrstne predloge zavračal.