Izključitev

Le Pen ostal brez stranke

J.P./STA
17. 11. 2016, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sodišče v Nanterru je danes potrdilo izključitev Jean-Marie Le Pena iz stranke Nacionalna fronta, ki jo je ustanovil in bil več desetletij tudi njen vodja. Sodišče je obenem odločilo, da Le Pen ostaja častni predsednik stranke, Nacionalna fronta pa mu mora plačati odškodnino v vrednosti 15.000 evrov.

Reuters
Le Pena je vodstvo stranke 5. maja suspendiralo.

Za odškodnino v višini 15.000 evrov se je sodišče odločilo, ker Nacionalna fronta ni dovolila Le Penu opravljati funkcije častnega predsednika stranke.

Nacionalna fronta je dolžna povabiti častnega predsednika na vsa srečanja voditeljev stranke, v nasprotnem primeru bo morala plačati dodatno denarno kazen, je še določilo sodišče.

Le Penov zastopnik Frederic Joachim je odločitev sodišča ocenil kot zmago.

Stranko je vodil skoraj štiri desetletja

Francoska skrajno desna Nacionalna fronta je avgusta lani iz svojih vrst izključila ustanovitelja stranke Jean-Marie Le Pena. Odločitev je sprejel izvršni odbor stranke po večurnem zaslišanju Le Pena. Vzrok so bile njegove izjave, ki so bile preostre za njegovo hčerko Marine Le Pen, ki zdaj vodi stranko. Stranko je sicer vodil skoraj štiri desetletja.

Spor med očetom in hčerjo se je zaostril aprila lani, ko je Le Pen ponovil, da so bile plinske celice zgolj podrobnost v zgodovini in da bi morala Francija skupaj z Rusijo rešiti "beli svet".

Očitno pa odnos med očetom in hčerko ni več tako leden. Ob nedavni zmagi republikanca Donalda Trumpa na ameriških volitvah je Le Pen na Twitterju zapisal, "danes ZDA, jutri Francija. Bravo Amerika!" S tem ciljal na možnost, da bi njegova hčerka Marine postala prihodnja predsednica Francije.