Svarilo ekonomista

Kruta smrt Evropske unije pod škornjem Donalda Trumpa

J.P.
17. 11. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Evropska unija se je po zmagi Donalda Trumpa na ameriških volitvah znašla na robu uničenja, svari ekonomist.

Reuters
Evropska unija je z nastopom Donalda Trumpa izgubila svojega najmočnejšega zagovornika.

Milijarderjeva zmaga bi lahko raztrgala Evropsko unijo, potem ko bi evro v primerjavi z dolarjem izgubil svoj sijaj.

Nič kaj bleščeča podoba prihodnosti je zrasla na zelniku makroekonomskega svetovalca dr. Thorstena Polleita, ki priznava, da je Bruselj obsojen na propad, ker je prikrajšan za svojega najmočnejšega političnega zagovornika.

Brez zagovornika

Prepad med dolarjem in evrom se bo povečal, na izgubi bo slednji; četudi administracija Donalda Trumpa ne bo udejanjila vseh obljub, ki si jih je privoščil v predsedniški kampanji, pa ne gre pričakovati, da bo podpirala globaliste, črno prihodnost slika Polleit. »Posledično bo evropski integracijski projekt ostal brez svojega najmočnejšega političnega zagovornika,« je dejal. Govor je seveda o Združenih državah Amerike. Kar pa pomeni, da bo prihodnost evra postala le še bolj negotova.

Končni udarec

Leta 2012 se je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi zaobljubil, da bo banka naredila vse v svoji moči, da zagotovi preživetje evra. Polleitu se zdi zelo verjeten scenarij, po katerem bo ECB, da bi preprečila propad piramide dolgov, sledila politiki visoke inflacije, preden bo valuta dokončno propadla.

Po brexitu bi to lahko bil, tako Polleit, končni udarec za že tako razpadajoči blok. Ljudje so z odhodom Združenega kraljestva izgubili zaupanje v Evropsko unijo kot gospodarsko in politično zaželeno inštitucijo. Dvom v upravičenost enotne valute pa bo le še povečala gospodarsko bedo predvsem šibkih držav članic. »Naložbe v teh državah se bodo upočasnile, kar bo le še bolj zatrlo proizvodnjo in zaposlovanje,« je dejal Polleit. »Še več, številne banke evroobmočja prakticirajo čezmejna posojila; če bo obstoj evra vprašljiv, bodo temu primerno trpele.«