Srbski premier

Poskus atentata na predsednika vlade?

D. B./STA
30. 10. 2016, 12.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Srbska policija je v soboto v gozdu v bližini hiše staršev srbskega premierja Aleksandra Vučića našla več zabojev, v katerih so bile večje količine orožja. Vučić je bil v času, ko so našli orožje, v svoji rezidenci.

STA

Srbsko tožilstvo je že sprožilo preiskavo. Vučić meni, da ni šlo za poskus atentata nanj.

V gozdu v spominskem parku Jajinci je domačin našel več zabojev, v katerih so bile med drugim granate na raketni pogon, štiri ročne granate in tudi okoli 100 kosov streliva, in to prijavil policiji. Strelivo, ki je bilo nameščeno na mestu, kjer vozila znižajo hitrost na 10 kilometrov na uro, bi zadoščalo za uničenje kolone več vozil, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbsko tožilstvo je že začelo preiskavo in naložilo analizo prstnih odtisov in DNK z orožja. Po poročanju srbske javne televizije forenziki na območju, kjer so našli orožje, nadaljujejo preiskavo.

Arhiv Svet24
Srbski premier Aleksandar Vučić meni, da ni bil ogrožen.

Vučića premestili na varno

Vučić, ki ne živi v tej hiši, je bil v času, ko so našli orožje, v svoji uradni rezidenci. Po najdbi orožja so ga skupaj z njegovo družino premestili na varno.

Več strank in analitikov je po incidentu opozorilo, da je najdeno orožje dokaz, da so pripravljali napad na srbskega premierja ter da bi morale srbske varnostne službe to grožnjo vzeti resno. Vučić je bil groženj deležen že v preteklosti.