Težave z očmi

Izogibajte se gledanju v zaslon

ud
30. 10. 2016, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Težave z očmi poznamo skoraj vsi, ki v tem novodobnem svetu delamo z informacijsko tehnologijo. Brez televizije, računalnikov in drugih digitalnih pripomočkov pač danes ne gre več.

Profimedia
Redno delajte vaje za oči. Prav tako je za zdravje oči pomembna zdrava prehrana.

Preverite, na kaj morate paziti pri delu ob teh napravah in kaj prinaša s seboj vsakodnevno strmenje v zaslon. 

Ali ste vedeli?

Če imate suhe oči, si kupite posebne kapljice, ki jih imenujemo umetne solze. 

1. Najpogosteje nas v popoldanskih urah od vsega napora začnejo oči boleti in srbeti. To povzroči napenjanje očesnih mišic. Ves čas se namreč naše oči poskušajo privaditi na določeno razdaljo, a mišice, ki to počnejo, so zelo majhne in se zato hitro utrudijo. Od računalniškega zaslona bodite oddaljeni najmanj 50 centimetrov ali več. Priporočljivo je izvajanje vaj za krepitev očesnih mišic.

2. Pogosto se nam tudi zgodi, da oči ne proizvajajo dovolj solz. To se kaže tako, da so naše oči rdeče in suhe. Solze namreč omogočajo jasen vid in preprečujejo razna vnetja. Dobro je, da več mežikamo, da se oko ves čas solzi, ob tem tudi razporedimo solze po celotnem očesu.

3. Poleg očesnih vaj in zdrave prehrane se je treba izogibati klimatskim napravam. Oči prav tako posebej zaščitite v vetrovnih razmerah, pod vodo pa nosite zaščitna očala.