Naravno zdravilo

Nad zobolobol s čebulo in klinčki

ud
29. 10. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ena izmed najhujših bolečin je zagotovo zobobol. Namesto s tabletami proti bolečinam ga poskusite pozdraviti na naraven način z naslednjimi pripravki.

Profimedia

Ali ste vedeli?

Zmešajte čajno žličko soli v kozarcu tople vode in spirajte v ustih 30 sekund. Slana voda bo očistila območje okoli zoba in preprečevala oteklino. 

Če še niste vedeli, lahko zobobol omilite brez jemanja tablet proti bolečinam. Naravna rešitev je namreč poprova meta, lahko tudi preprosto grgrate metin čaj. Vatirano palčko namočite v olje poprove mete in si ga nežno nanesite na boleč zob ter okolico. Poprova meta namreč vsebuje mentol, ki hitreje blaži vnetja. Opozoriti vas moramo, da lahko olje povzroči pekoč občutek, ki pa bo minil čez minuto ali dve.

Čebula

Čebula deluje antibakterijsko, zato je zelo učinkovita pri zobobolih. Znanstveniki celo menijo, da bi morali vsak dan prežvečiti eno čebulo, da bi preprečili raznovrstne težave z zobmi. Čebula vsebuje naravni antibiotik, ki lajša bolečine. Surovo čebulo samo narežite na manjše kolobarje in jih položite na poškodovan zob in dlesen. Lahko jo tudi žvečite.

Žvečenje špinačnih listov je odlično za močne dlesni. Namesto njih pa lahko uporabite tudi lovorjev plod, zmešan s kisom. 

Klinčki

Proti bakterijam odlično učinkujejo tudi klinčki. Ti vsebujejo evgenol, ki deluje kot lokalni anestetik. Nekaj klinčkov dajte v usta in počakajte. Ko se zmehčajo, jih pritisnite ob boleč zob. Tam jih pustite vsaj pol ure in bolečina bo prenehala. Če pa klinčkov nimate doma, uporabite ingver v prahu. Stresite ga v posodo ter zmešajte z nekaj kapljicami vode. Mešanico dajte na krpico ter jo pritisnite ob boleč zob. Bolečina bo prej ali slej izzvenela, vi pa lahko obiščite zobozdravnika. Podoben pripravek lahko naredite tudi s kajenskim poprom.