Ceta

EU in Kanada podpisali trgovinski sporazum

D. B./STA
30. 10. 2016, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovesen podpis trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) se je zgodil nekoliko kasneje, saj je imelo letalo kanadskega premierja Justina Trudeauja tehnične težave.

Profimedia
Kanadski premier Justin Trudeau (v sredini) je zamudil, a zdaj je sporazum podpis sklenjen.

Sporazum so v imenu EU danes v Bruslju podpisali predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsedujoči Svetu EU, slovaški premier Robert Fico. V imenu Kanade je Ceto podpisal premier Justin Trudeau.

Z uveljavitvijo celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma Ceta bo odpravljenih več kot 99 odstotkov carin v trgovini med EU in Kanado. Njuna trgovina naj bi se povečala za 12 milijard evrov letno, Ceta pa naj bi tudi spodbudila rast in povečala število novih delovnih mest na obeh straneh Atlantika.

Sporazum Ceta bo začasno stopil v uporabo po potrditvi v Evropskem parlamentu, kar naj bi se zgodilo predvidoma decembra ali januarja prihodnje leto. Nato naj bi stekel proces ratifikacije v nacionalnih parlamentih članic EU, ki bi lahko trajal leta.

Profimedia
Protestniki seveda niso mogli ustaviti podpisa Cete.

Ob Ceti sta strani v okviru vrha EU in Kanade danes podpisali tudi sporazum o strateškem partnerstvu, s katerim želita poglobiti dialog in sodelovanje na zunanjepolitičnem področju.