TOŽBA

Dekleti umrli za 1000 evrov

Zoran Franc
1. 8. 2016, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Boban Ivanović, oče Ivane Ivanović (15), ki jo je, tako kot Anđelo Bačević (15), ubila strela v središču Aleksadrovca, bo tožil občino in Športno dvorano, saj niso postavili začasnih strelovodov.

splet
Ivana in Anđela, 15-letni dekleti, ki sta izgubili življenji zaradi ustavljene izgradnje strelovodov.

»Sramota je, da občina ni mogla financirati izgradnje začasnih strelovodov na Športni dvorani in Srednji šoli Aleksandrovac, ki sta oddaljeni okoli 150 m od kraja, kjer je strela ubila Ivano in Anđelo. Zaradi tega razmišljam, da vložim tožbo proti občini in odgovornim za Športno dvorano. Le tako bo doseženo, da se postavljanje začasnih strelovodov v Aleksandrovcu premakne z mrtve točke in da podobne usode, kot sta jo doživeli Anđela in Ivana, ne bi doživeli tudi drugi otroci in prebivalci kraja,« je povedal Ivanović.

Brez strelovoda, nameščenega na javne objekte v občini Aleksandrovec, so v nevarnosti tudi ostali prebivalci.

Božidar Kovačević, v. d. direktorja srednje šole Aleksandrovac, je medtem povedal, da je obstoječi strelovod na šoli že dve leti okvarjen, šola pa je že razpisala razpis za postavitev novega.

Izgradnja ustavljena

»Izgradnja novega strelovoda je bila po zaključenem javnem razpisu dodeljena podjetju Orion iz Kruševca. Podjetji sta že poravnali pripravo elaborata, vendar je bila realizacija projekta ustavljena, saj občina trenutno nima zadostnih sredstev,« je povedal Kovačević, ki nam je pokazal tudi sklenjeno pogodbo s podjetjem Orion.

Na vprašanje, ali je Športna dvorana opremljena s strelovodom, nam je direktor dvorane, Slobodan Marinković, odgovoril pritrdilno.

Reuters
Boban Ivanović od občine zahteva, da poskrbi za strelovode, s čimer želi zaščititi življenja drugih otrok, da ne bi končali kot njegova Ivana.

Enako trdi tudi predsednik občine Aleksadrovec Jugoslav Stajkovac.

»Trdim, da ima Športna dvorana strelovod. Kar pa zadeva zahtevo srednje šole Aleksadrovec za izgradnjo strelovoda na šoli, pa lahko rečem, da takšna zahteva ni bila nikoli naslovljena na občino,« je povedal Stajkovac.

Ustreznih strelovodov ni

Sicer pa tudi drugi javni objekti v bližini kraja, kjer je strela ubila Anđelo in Ivano, nimajo ustrezno urejenih strelovodov. Med temi so osnovna šola, stanovanjsko naselje in veterinarska postaja v Aleksandrovcu.

splet
Kraj, kjer sta Anđela in Ivana izgubili življenje, zdaj namesto prešernega smeha mladih deklet žalostno krasijo sveče in žalno cvetje.

Tako niti ne presenečajo pomisleki tamkajšnjih prebivalcev in širše javnosti, ali bi Ivana in Anđela lahko bili še živi, če bi bili na omenjenih objektih urejeni strelovodi, ki, kot pravijo strokovnjaki, ne ščitijo samo objektov, na katerih so postavljeni, ampak tudi okolico v obsegu 400 metrov. Ob preverjanju strehe Športne dvorane, ali ima res nameščen strelovod, tega ni bilo mogoče zasledili, bili so le pocinkani trakovi na štirih stebrih stavbe, ki so usmerjeni v nebo.

splet
Če bi imela Športna dvorana nameščen strelovod, bi bilo zavarovano območje 400 metrov, zdaj pa v kraju pred strelami ni varno nikjer.