Zanimivosti

Prepir je lahko ljubezenski eliksir

mo
31. 7. 2016, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ena napačna beseda in že lahko poči. Govorimo o partnerskih nesoglasjih, ki se v slabih trenutkih zaradi stresa, vsakdanje rutine, težav v službi ali povsem malenkostnih vzrokov lahko spremenijo v pravi vihar.

profimedia
Prepir pa ni nujno nekaj slabega, lahko tudi zelo pripomore k trdnosti ljubezenske zveze.

Prepir pa ni nujno nekaj slabega, lahko tudi zelo pripomore k trdnosti ljubezenske zveze. Vse je odvisno zgolj od pristopa.

profimedia
Grdi pogledi, solze in povzdignjen glas v napačnem trenutku naredijo več škode kot koristi, poleg tega pa tudi onemogočajo diskusijo.

Krepi harmonijo

Ko je Mojca pozno zvečer prišla domov, jo je ob enem samem pogledu v dnevno sobo zajel bes: na mizi so bili ostanki večerje, na tleh je ležala prazna vrečka čipsa, na kavču pa je obdan z umazanimi nogavicami in ponošenim puloverjem lenaril njen mož Boris. »Kot bi v stanovanje treščila bomba!« je  jezno siknila. Boris ji ni ostal dolžan: »Komaj prideš domov, se začneš pritoževati!« In že sta se zapletla v prepir.

Do podobnih nesoglasij prihaja v vsaki zvezi, tudi v zelo srečni, in so pravzaprav povsem normalna, ko ljudje živijo skupaj. Poleg tega imajo pomembno funkcijo, poudarjajo družinski terapevti, saj se prek njih partnerja seznanjata s stališči drug drugega, prav tako lahko z nestrinjanjem zgladita spore in podkrepita medsebojno harmonijo s pobotanjem. Ampak vse to se zgodi le pod enim pogojem – prepir mora biti pošten!

V pravem trenutku

dreamstime
Stavki, ki se jim je med prepiranjem bolje izogniti:

Primerjava: »Takšen si kot tvoj oče!«

Spontane žaljivke: »Kako si neumen!«

Ravnodušnost: »Ah, počni, kar hočeš. Sploh me ne zanima.«

Pretiravanje: »Ti si najbolj nezanesljiv človek, kar jih poznam.«

Mnenje tretje osebe: »Tudi moja prijateljica pravi, da si …«

Ukazovanje: »Pojdi v kopalnico in počisti straniščno školjko!«

Nizki udarci: »Sploh ne vem, zakaj sem še s tabo.« ali »Le kaj mi je bilo, da sem se poročila s takšnim kretenom.«

Izsiljevanje: »Če tega ne boš popravil, kot je treba, bom zahtevala ločitev!«

Med prepirom se mora človek vedno vprašati, kaj želi sploh z njim doseči. Ali hoče le godrnjati in sprostiti svojo negativno energijo, ali pa, nasprotno, poiskati rešitev, ki bo sprejemljiva za obe vpleteni strani. Prvega cilja se velja izogibati, medtem ko je za iskanje skupnih kompromisov prepir povsem legitimno sredstvo.

In na kaj moramo biti pozorni pri prepiranju? Vsekakor na čas! Nikar se ne prepirajmo, ko utrujeni pridemo z dela, kajti zlobne pripombe nas takrat neprimerno bolj prizadenejo, kot če si za prepir izberemo boljšo priložnost, na primer konec tedna. Grdi pogledi, solze in povzdignjen glas v napačnem trenutku naredijo več škode kot koristi, poleg tega pa tudi onemogočajo diskusijo.

4 pravila za kritiziranje partnerja

1. Partnerju očitke predstavite konkretno in v prvi osebi, na primer: »Skrbelo me je, ker nisi poklical, kot si obljubil!« namesto: »Pozabil si poklicati.« Tako se bo lažje branil, saj bo natanko vedel, v čem je problem.

2. Natančno mu povejte, kaj vas moti: »Jezi me, ker si se včeraj na zabavi spogledoval z natakarico,« namesto: »Na zabavah se vedno spogleduješ.« Namigovanje je težko pojasniti, medtem ko jasni primeri zahtevajo tudi jasno razlago.

3. Ostanite pri osnovnem problemu in ne razširjajte prepira še na tisoč drugih področij, sploh pa ne pogrevajte starih zamer.

4. Zaupajte mu svoje želje. Vaš partner ni jasnoviden, zato mu naravnost povejte, kaj od njega pričakujete. Denimo: »Želim si, da bi se o večjih nakupih v prihodnje odločala skupaj.«

4 pravila za sprejemanje kritike

1. Pozorno poslušajte, kaj vam ima partner povedati. Ne prekinjajte ga in si v mislih nikar ne izmišljujte protiargumentov že prej, preden sploh konča.

2. Vzemite ga resno, vprašajte ga, če vam karkoli ni jasno. Tako mu boste pokazali, da vam ni vseeno.

3. Pohvalite ga, ker se vam je končno zaupal. »Lepo, da si mi to povedal …« Tako ga boste še opogumili k nadaljnjemu pogovoru in razmisleku o tem, kje so razlogi za probleme.

4. Na glas ponovite, kar je rekel. S tem mu boste dali vedeti, da ga razumete, na primer: »Ti torej misliš, da…«

Pot iz besa

In še zadnji nasvet za oba: Z nekaj potrpljenja in dobre volje se bosta v prepiranju hitro izurila. Vaja pa je nujna, saj bo le tako vajin naslednji prepir obrodil tudi kakšne sadove in ne bo podoben besnjenju dveh razjarjenih mačk.