Vodovoda ne dajo

Posegla celo policija

Martin Luzar, Dolenjski list
31. 7. 2016, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Prihod delavcev komunale je prvi opazil Miran Veršec. Poklical je policijo, kmalu pa se je pri vodohranu zbralo še več domačinov, ogorčenih nad ravnanjem občine in komunale.

martin luzar
Protest pri vodohranu

Potem ko je vodovod Bizeljsko pred časom skladno z navodili Občine Brežice vzela v upravljanje Komunala Brežice, se je zvrstilo že kar nekaj dogodkov, ki jim je skupno to, da si na Bizeljskem na vso moč prizadevajo obdržati vodovod v svojem upravljanju.

Ker vodovoda nočejo prepustiti komunali, je prišlo 22. julija pri vodohranu, ki je del vodovoda Bizeljsko in stoji ob cesti Bizeljsko–Pišece, tudi do zapleta. Nekaj domačinov se je tega dne zbralo pri vodohranu in s tem protestiralo, ker je komunala v vrata tega vodovodnega objekta vgradila svojo ključavnico. Kot je povedal Miran Veršec, je tega dne zjutraj pri vodohranu opazil delavce komunale in v pogovoru z njimi izvedel, da je komunala vgradila na vodohran svojo ključavnico. Veršec je nemudoma poklical policijo, češ da gre za vlom, in policija je tudi prišla na kraj dogajanja.

Sebastjan Gregoršanec, domačin z Bizeljskega: "Vzeli so nam vodovod, zdaj pa moramo mi dokazovati lastništvo. Narobe svet."

Ker na Bizeljskem želijo za vsako ceno obdržati vodovod v svojih rokah, so ustanovili Vodovodno zadrugo Bizeljsko. Njen predsednik je Rok Kržan. Ta poudarja, da je vodovod last prebivalcev Bizeljskega, ker so ga večinoma zgradili oni. Za vodovod so kopali tudi vojaki nekdanje JLA, med izvajalci strojnih del Kržan omenja Ivana Kramarja iz Bistrice ob Sotli. Kot pravi Kržan, je v vodovod deloma vlagala tudi Občina Brežice. Po njegovih besedah so vodovodno zadrugo ustanovili po sklepu Krajevne skupnosti Bizeljsko, ko je ta še delovala.

Eden od domačinov, Sebastjan Gregoršanec, meni, da za sedanjo napetost ni krivo Bizeljsko. Kot pravi, so Bizeljskemu vzeli vodovod in zdaj od Bizeljskega zahtevajo, da dokaže svoje lastništvo tega vodovoda. To je po njegovem nepravično, saj bi morali drugi dokazovati svoje lastništvo pri vodovodu Bizeljsko.

OD KOD JIM KLJUČ?

Na Bizeljskem želijo obdržati vodovod v svojih rokah, zato so ustanovili Vodovodno zadrugo Bizeljsko.

Domačini so minuli petek ključavnico, ki jo je vgradila komunala, ponovno zamenjali s svojo in si tako zagotovili možnost vstopanja v vodohran. Ob tem so se spraševali, kako je komunala lahko vstopila v vodohran in vanj vgradila svojo ključavnico, kajti dotlej je bila tam njihova ključavnica in so imeli samo oni, vsaj upajo tako, ključ tega vodohrana. Če je ključ imel poleg njih še kdo, so menili, je vprašanje, kako ga je dobil.

V SKLADU Z ODLOKOM

Krištof Žnideršič, v Komunali Brežice vodja oskrbe s pitno vodo, je v zvezi z dogajanjem minuli petek povedal, da je komunala po občinskem odloku dolžna zagotavljati prebivalcem v občini Brežice zdravo pitno vodo. Zato mora edino ona imeti dostop do vodovodnih objektov. Glede na to je v petek nameravala zamenjati ključavnice na vseh osmih večjih vodovodnih objektih vodovoda Bizeljsko. Delavci komunale so zamenjali ključavnico na enem vodohranu, potem pa so jim domačini preprečili odhod. Prišla je policija in šele nato so delavcem komunale omogočili odhod s kraja dogajanja. Komunala tega dne drugje ključavnic ni zamenjala. Žnideršič je med drugim še povedal, da Komunala Brežice vgrajuje svoje ključavnice, ker ji dosedanji vzdrževalec kljub uradnim pozivom ni izročil ključev vodohranov.