Kultura

Irsko-kubanski celovečerec Viva zmagovalec Motovuna

D. B./STA
31. 7. 2016, 20.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Glavno nagrado 19. motovunskega film festivala, Propeler Motovuna so v soboto zvečer podelili irsko-kubanskemu celovečercu Viva režiserja Paddya Breathnacha. Posebno priznanje je prejel ruski film (M)učenec režiserja Kirila Serebrenikova, nagrada filmskih kritikov FIPRESCI pa je pristala v rokah režiserke Mirjane Karanović za film Dobra ženska.

www.motovunfilmfestival.com

"Nagrada je pripadla filmu, ki raziskuje možnosti preoblikovanja v zaprtem ozračju, je poln iskrenih občutkov, prizadevanj in želja po resnici", je svojo odločitev o zmagovalcu pojasnila petčlanska žirija, v kateri je bil tudi slovenski režiser Klemen Dvornik.

Kot so dodali na spletni strani festivala, ponuja celovečerec sublimacijsko obliko poželenja lepote, zagovarja človeško avtentičnost in borbo v imenu notranjega imperativa svobode. Ne kaže zgolj konfliktov, temveč tudi rešitve, je poln življenja, prekrasno posnet ter je režijsko osredotočen in z ravnovesjem. Gre sicer za družinsko in ljubezensko zgodbo, ki poteka v Havani.

Posebno priznanje je pripadlo filmu (M)učenec, ki po navedbah žirije prikazuje močno parabolo sodobnega sveta, preučuje vlogo fanatičnih in skrajnjih stališč ter njihovo zapeljivo moč. Izpostavili so estetiko filma in igralsko izvedbo ter poudarili, da zastavlja pomembna vprašanja našega časa in poskuša vrniti častno mesto kategoriji razumskega.

Pobral nagrade tudi na drugih festivalih

(M)učenec je pred Motovunom pobral nagrade tudi na festivalih v Cannesu, Varšavi, Rimu in Karlovih Varyh. Govori o mladem "katotalibanu", ki z verskimi citati in krščanskimi dogmami vodi vojno proti svoji profesorici ter si prisluži pozornost celotne šole.

Celovečerec Karanovićeve je medtem nagradila posebna žirija, ki je izpostavila, da gre za izjemno igro in dobro režijo, ki se pogumno ukvarja z vprašanjem vojnih zločinov nad nedolžnimi ljudmi ter z notranjimi boji moralno razpete ženske. Režijski prvenec priznane beograjske igralke je bil julija nagrajen na filmskem festivalu v Pulju.

V konkurenci 19 filmov za glavne festivalske nagrade je bil tudi celovečerec Nočno življenje režiserja Damjana Kozoleta, za katerega je na letošnjem festivalu v Kalovyh Varyh dobil nagrado za najboljšega režiserja.