Armenija

Izpustili talce in se predali

D. B./STA
31. 7. 2016, 21.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Armenski oporečniki, ki so pred dvema tednoma zasedli policijsko postajo in zajeli več talcev, so se danes zvečer predali policiji. Ta je priprla 20 oporečnikov. Že v soboto zvečer so sicer oboroženi privrženci opozicije izpustili zadnja dva talca.

Twitter
V soboto zvečer je pod streli ostrostrelcev padel še en policist.

Napeto dogajanje v armenski prestolnici se je začelo pred dvema tednoma, ko je oborožena skupina, povezana z zaprtim vodjo opozicije Žirairjom Sefiljanom, vdrla v tamkajšnjo policijsko postajo in zajela več talcev. Pri tem so enega policista ubili, dva pa ranili.

Oporečniki so že napovedali, da bodo svoj boj nadaljevali iz zapora, zadovoljni pa so bili, da so s svojim dejanjem zbudili privržence opozicije.

Oboroženci so zahtevali Sefiljanovo izpustitev in odstop armenskega predsednika Serža Sarkisjana, ki je vodenje države z 2,9 milijona prebivalcev prevzel leta 2008, potem ko so volitve tedaj spremljali spopadi med policijo in Sefiljanovimi podporniki, v katerih je umrlo deset ljudi.

Oporečniki so talce v zadnjih dveh tednih postopoma izpuščali, zadnja dva v soboto zvečer, še vedno pa je občasno prihajalo do incidentov. V soboto zvečer je pod streli ostrostrelcev padel še en policist. Oblasti so trdile, da je strel prišel iz zavzete policijske postaje, kar pa so oporečniki zanikali.

Tudi danes streli in eksplozije

Tudi danes je bilo v okolici postaje slišati strele in eksplozije, oporečniki pa so se predali, potem ko je policija zagrozila, da bo vdrla v postajo.

Vendar pa s koncem drame še zdaleč ni konec težav, s katerimi se sooča ta nekdanja sovjetska republika sredi nemirne regije. Oporečniki so že napovedali, da bodo svoj boj nadaljevali iz zapora, zadovoljni pa so bili, da so s svojim dejanjem zbudili privržence opozicije.

Ti so organizirali shode proti Sarkisjanu, v petek pa je prišlo tudi do spopadov s policijo, v katerih je bilo ranjenih 70 ljudi, med drugim novinarji. Več kot 160 udeležencev je policija priprla.

Zaskrbljenost nad dogajanjem so že izrazili v Bruslju in Washingtonu.