Črna kronika

Sodnica: Cernic ni terorist

STA
16. 12. 2015, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ivan Cernic oproščen obtožb terorizma, za preostali kaznivi dejanji enotna kazen leta in treh mesecev zapora. Tožilstvo je zanj zahtevalo skupno sedem let zapora, obramba pa predlaga oprostitev obtožbe terorizma, za kaznivi dejanji s področja drog in ponarejanja listin pa z ozirom na olajševalne okoliščine pogojno kazen.

sta
Cernica so decembra lani aretirali na območju Slovenije med oddajo pošiljke na poštnem uradu.

Cernica so decembra lani aretirali na območju Slovenije med oddajo pošiljke na poštnem uradu, vse od takrat pa je bil v priporu, saj so ga sumili, da je češkemu finančnemu ministru poslal pošiljko s strupeno snovjo.

Tožilstvo je Cernicu očitalo, da je bil aktivni in celo ključen del združbe, ki je češki vladi grozila z uporabo strupene snovi proti večjemu številu prebivalstva, v zameno za prenehanje grožnje pa zahtevala odkupnino. 

Cernicev zagovornik Gorazd Gabrič je že tekom glavne obravnave izpostavil, da je Cernic na spletnem črnem trgu prekupčeval s snovjo, ki je prosto dostopna na spletu in v obliki, kot jo je poslal, za prejemnika ni bila nevarna. Cernic naj bi pri tem pošiljko zgolj poslal na naslov, ki ga je prejel od anonimnega naročnika. Tožilstvo po mnenju obrambe v ničemer ni dokazalo povezave Cernica s teroristično združbo niti ni prišlo na dan z imeni ostalih domnevnih teroristov.

Cernicu je tožilstvo očitalo še kaznivo dejanje prodaje in prometa s prepovedanimi drogami ter ponarejanja uradnih listin. Pošiljke na črnem trgu, med katerimi so bile v nekaterih primerih tudi droge, je Cernic namreč na pošti prevzemal in odpošiljal pod psevdonimom, legitimiral pa se je z lažnim vozniškim dovoljenjem.