Slovenija

Občinarji severne Primorske želijo od države več denarja

T.C.
15. 12. 2015, 21.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Svetniki sedmih občin na Goriškem in Vipavskem so se danes v Vipavskem Križu sešli na prvi skupni seji. Soglasno so podprli sklep, da od države zahtevajo izplačilo višje povprečnine na prebivalca v letih 2016 in 2017, za sofinanciranje investicij občin pa štiri odstotke namesto dveh skupne primerne porabe občin.

Thinkstock

Vlada je obljubila, da bo znižala stroške občin, pa se to ni zgodilo, je bilo slišati od županov občin Ajdovščina, Vipava, Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica, Šempeter-Vrtojba, Brda in Kanal ob Soči ter Mestne občine Nova Gorica. Poleg tega, da so močno osiromašeni proračuni za prihodnje leto tudi zaradi pomanjkanja denarja za projekte iz evropskih razpisov, bodo morale občine prihodnje leto zagotavljati tudi denar za javne uslužbence, katerim je država zagotovila napredovanja.

"Na današnji skupni seji smo sprejeli sklepe, s katerimi poskušamo državo prepričati, naj spremeni zakon o izvrševanju proračunov za leti 2016 in 2017 v dveh delih.

Arhiv Svet24

Najpomembnejši je ta, da višino povprečnine s 522 evrov spremeni na 536 evrov na prebivalca, drugi pa v delu, ko govorimo o investicijskem denarju, kjer naj odstotek sofinanciranja investicij iz državnega proračuna z danes predvidenih dveh odstotkov zagotovi v višini štirih odstotkov primerne porabe občin," je na koncu seje dejal ajdovski župan Tadej Beočanin, ki je bil tudi pobudnik današnjega sklica skupne izredne seje.

Beočanin se zaveda, da je zakon o izvrševanju proračuna že sprejet, vendar "se občine ne damo. Z odnosom države nismo zadovoljni in dejansko pričakujemo, da bo tako vlada kot potem tudi državni zbor opravil še en razmislek, s katerim bo tudi to višino povprečnine popravil".

Država naj bi se tako približala občinam na ta nekakšen kompromisni predlog. Zato bodo na današnji izredni seji sprejete sklepe posredovali vsem pristojnim institucijam, ki pokrivajo lokalno samoupravo. Občine bodo na veliko načinov poskušale prikazati nujo za višje povprečnine, saj imajo predvsem majhne občine precej težav pri sestavi svojih proračunov in predvsem s financiranjem svojih obveznosti.

Beočanin je na koncu poudaril še, da je odnos Ljubljane nekoliko spodbudil župane, da so se prvič dobili na taki skupni seji občinskih svetov. Že prej so sodelovali pri pripravi nekaterih skupnih projektov, meni pa, da bo teh priložnosti v prihodnje še več, saj je idej o skupnih projektih precej.

Thinkstock
Večina bankovcev je bila še na polah s po šestimi bankovci, na manjši količini so manjkali hologrami in druga zaščita proti ponarejanju.