Slovenija

Ob Kolpi že šesta smrtna žrtev

Žiga Kariž
15. 12. 2015, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Medtem ko ob bodeči žici ni ne duha ne sluha o beguncih, so ob Kolpi zabeležili že šesto smrtno žrtev med divjadjo. Nekaj trupel je odnesla tudi Kolpa, lovci se bojijo, da bodo pritegnili medvede.

Tine Lindič/ LD Sinji Vrh
Posedice postavitve »tehnične ovire« so grozne, lovci svarijo pred nepredvidenimi posledicami.

Lovci ne smejo sami rezati žice. Na pomoč morajo poklicati vojsko. Če je najdena žival mrtva, jo pregleda higienik, če je še živa, a ji ni pomoči, jo odstrelijo lovci in preverijo, ali je uporabna.

V poljanski dolini ob Kolpi so včeraj dopoldne lovci iz bodeče mreže reševali mladega jelena, a ker mu žal ni bilo pomoči, mu je bil lovec prisiljen zadati milostni strel.

Gre že za šesto potrjeno žrtev zaradi »tehnične ovire«, lovci pa se bojijo, da je škoda veliko večja. Živali, ki se jim uspe izvleči iz objema žice, namreč lahko poginejo tudi drugje.

Grozijo medvedi

Tako je po informacijah, ki smo jih pridobili, po Kolpi plavalo vsaj eno truplo. Ker mrtvih živali ne odstranjuje dovolj hitro, obstaja nevarnost, da bodo pritegnile medvede. Kot nam je razložil Tine Lindič iz lovske družine Sinji Vrh, lahko medved, ki se zaplete v žico, povzroči veliko več škode in je okolici tudi veliko bolj nevaren. Če bi se zapletel mladič in bi ga prišla reševat mama, bi bilo za morebitne mimoidoče to lahko celo smrtno nevarno.

Tine Lindič/ LD Sinji Vrh
»Če bi se v žico ujeli medvedi, bi bila to lahko velika nevarnost za okolico. Medved ima veliko debelejšo kožo in se bolj bori.« pravi Tine Lindič.

Kazni za lovce?

Lovci se medtem srečujejo tudi z drugimi težavami. Živali, ki se zapletejo v ostro žico in se jim ne da pomagati, a so še vedno žive, morajo odstreliti. Vendar kot nam je povedal vodja lovske družine Sinji Vrh Peter Madronič, so kvote za letošnje leto že izpolnili in so lahko zaradi milostnega strela celo v prekršku in dobijo kazen, usmrčenih živali pa ne morejo pravilno razknjižiti.

Tine Lindič/ LD Sinji Vrh
Vsaj šest živali je v tednu dni poginilo zaradi žice.