Slovenija

Vojaški rezervisti danes začenjajo z usposabljanjem

STA
16. 12. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Danes z devetdnevnim mobilizacijskim usposabljanjem začenjajo pogodbeni pripadniki rezervne sestave Slovenske vojske (SV), ki so jih vpoklicali kot pomoč pri obvladovanju begunske krize. Usposabljanja bodo do prihodnjega četrtka potekala v vojašnicah na Bohinjski Beli, v Mariboru, Pivki in Slovenski Bistrici, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Arhiv Svet24
Rezervisti bodo na decembrskem usposabljanju med drugim nadgrajevali tudi individualne vojaške veščine.

Da bi zagotovil vzdržljivost stalne sestave SV pri obvladovanju begunske problematike je načelnik generalštaba Andrej Osterman 19. novembra namreč podpisal ukaz o vpoklicu pogodbene rezerve.

Na usposabljanju se bodo pogodbeni rezervisti dodatno usposobili za izvajanje nalog varovanja objektov SV, prijavno-nadzorne službe in logistično-podporne naloge. Slovenska vojska je vpoklicala 301 pripadnika za popolnitev 200 mest, odziv rezervistov pa bo znan danes ob začetku usposabljanja.

Tistim, ki bodo prišli na usposabljanje, bodo vročili vpoklice in sklepe o opravljanju vojaške službe v miru. Na opravljanje vojaške službe bodo vpoklicani za obdobje od dveh do sedmih mesecev. Pri določitvi trajanja opravljanja vojaške službe se bodo upoštevale individualne okoliščine posameznika, predvsem zadržki, ki bi bili povezani s posameznikovim delodajalcem.

Med vojaško službo, ki jo bodo rezervisti začeli opravljati 4. januarja, bodo imeli enake pravice kot jih imajo pripadniki stalne sestave SV.