Zabava

Barcelona jo je ponesla na vrh, denar pa do dna

STA
16. 12. 2015, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Svetovno znana španska operna pevka Montserrat Caballe je bila obsojena na šestmesečno pogojno zaporno kazen zaradi davčne utaje, dobila je tudi več kot 250.000 evrov globe. Dvainosemdesetletna sopranistka se je s tožilstvom v tem primeru pogodila, dogovor pa je v torek potrdil tudi sodnik v Barceloni.

Wikipedia
Skupaj s Freddiejem Mercuryjem je pevka odpela glasbeno temo olimpijskih iger leta 1992 z naslovom Barcelona.

Pevki, ki je zunaj opernih desk zaslovela s skladbo Barcelona, ki jo je odpela v duetu s pevcem skupine Queen Freddiejem Mercuryjem in je bila uporabljena kot glasbena tema olimpijskih iger leta 1992, so iz zdravstvenih razlogov dovolili, da se je zaslišanju pridružila s pomočjo video povezave iz svojega doma. Leta 2012 je namreč utrpela kap.

Davčnim organom bo morala plačati tudi več kot 72.000 evrov, piše v sodbi, o kateri je odločalo višje sodišče.

Preiskavo proti operni divi so sprožili lani, ko so jo osumili, da je svoje dohodke usmerjala prek družbe v Andori, ko je živela v Barceloni, in s tem utajila za 500.000 evrov davkov, ki jih je odtlej vrnila.

Sopranistka, rojena v skromni družini v Barceloni, je v 50 letih svoje kariere prepotovala svet. Prepričala je s svojim močnim, dramatičnim glasom in izjemno tehniko.

Mednarodno operno slavo je dosegla leta 1965, ko je v New Yorku vskočila v vlogo Lucrezie Borgia v istoimenski operi Gaetana Donizettija. Z njo si je prislužila skoraj polurne stoječe ovacije.