Nova dognanja

Lucidno sanjanje je lahko pomoč v budnem življenju

Esteban Thilliez
22. 3. 2023, 22.32
Posodobljeno: 22. 3. 2023, 22.54
Deli članek:

Lucidno sanjanje, zmožnost, da se med sanjami zavemo, je fascinantna moč. Ponuja edinstveno priložnost za raziskovanje in nadzor podzavesti ob doživljanju realističnih občutkov.

Pixabay
Lucidne sanje lahko koristijo tudi fizičnemu zdravju, zlasti tistim, ki trpijo zaradi nočnih mor ali motenj spanja.

Napredek v nevroznanosti in raziskavah spanja je osvetlil znanost, ki stoji za tem pojavom, in razkril zapletene mehanizme, ki omogočajo pojav lucidnih sanj.
Imajo pa lucidne sanje bogato zgodovino, ki zajema stoletja in kulture. Prvo dokumentirano poročilo o lucidnih sanjah izvira iz starodavnih tibetanskih budističnih besedil, kjer je bilo opisano kot oblika sanjske joge. Na Zahodu je koncept lucidnih sanj prvi uvedel nizozemski psihiater in pisatelj Frederik van Eeden leta 1913. Van Eeden je skoval izraz lucidne sanje ter dokumentiral lastne izkušnje zavedanja in nadzora med sanjami.
V 60. in 70. letih 20. stoletja so lucidne sanje pridobile več pozornosti znanstvene skupnosti, delno zahvaljujoč delu britanske psihologinje Celie Green, ki je izdala več vplivnih knjig na to temo. Lucidne sanje je opisala kot dragoceno orodje za raziskovanje podzavesti in jih predlagala kot terapevtski pripomoček.
Od takrat so lucidne sanje postale priljubljena tema raziskav in eksperimentov, številni znanstveniki in sanjači raziskujejo njihove možne uporabe in omejitve.

UGOTOVITVE ZNANOSTI
Zdaj je znano, da so lucidne sanje povezane s spremembami v možganski aktivnosti, zlasti v prefrontalnem korteksu.
Prefrontalni korteks (PFC) je predel možganov, za katerega je znano, da sodeluje pri različnih višjih kognitivnih funkcijah, vključno z odločanjem, pozornostjo in delovnim spominom. Med budnostjo je PFC zelo aktiven, tradicionalno pa velja, da je med spanjem relativno neaktiven. Vendar so nedavne raziskave izpodbijale to idejo in nakazovale, da ima lahko PFC pomembnejšo vlogo pri sanjah, kot se je prej mislilo.
Študije so pokazale, da je PFC aktiven v določenih fazah spanja, zlasti med spanjem REM (hitro gibanje oči), ki je faza spanja, povezana z živimi sanjami. Med fazo spanja REM možgani kažejo vzorec dejavnosti, podoben tistemu v budni zavesti, in zdi se, da je PFC vključen v ustvarjanje in vzdrževanje sanjskih stanj.
Ena teorija nakazuje, da je PFC odgovoren za ustvarjanje občutka sebe ter da igra ključno vlogo pri razlikovanju med seboj in zunanjim svetom. Med sanjanjem je lahko PFC vključen v ustvarjanje in ohranjanje občutka sebe v sanjah, kar sanjaču omogoča, da se zave, da sanja, in izvaja določen nadzor nad stanjem sanj.
Natančni mehanizmi, na katerih temeljijo lucidne sanje, niso povsem razumljeni, vendar raziskave kažejo, da gre za kombinacijo kognitivnih in nevronskih dejavnikov. Med lucidnimi sanjami se sanjač zave, da je v stanju sanj, in to zavedanje mu lahko omogoči določeno stopnjo nadzora nad vsebino in smerjo sanj.

PREDNOSTI
Poleg tega, da nudijo vpogled v delovanje človeškega uma, se je izkazalo, da lucidne sanje ponujajo vrsto možnih psiholoških in praktičnih koristi.
Ena njihovih glavnih prednosti je sposobnost soočanja s strahovi in tesnobami ter premagovanja teh strahov. Z zavedanjem in nadzorom vsebine sanj se sanjač lahko sooči in potencialno premaga strahove in tesnobe v varnem in nadzorovanem okolju. To lahko povzroči večjo samozavest in odpornost v budnem življenju.
Izkazalo se je tudi, da lucidne sanje nudijo koristi za ustvarjalno raziskovanje in reševanje problemov. Z manipulacijo vsebine sanj lahko sanjač raziskuje nove zamisli in koncepte, ki lahko vodijo do ustvarjalnih vpogledov in navdiha, ki jih je mogoče uporabiti v budnem življenju. Poleg tega lahko sanjač z določitvijo posebnih namenov in ciljev pred spanjem uporabi lucidne sanje kot orodje za reševanje problemov in sprejemanje odločitev, s čimer lahko pridobi nove perspektive in rešitve za težave v resničnem svetu.
Lucidne sanje lahko koristijo tudi fizičnemu zdravju, zlasti za tiste, ki trpijo zaradi nočnih mor ali motenj spanja. Z učenjem nadzora in manipuliranja vsebine sanj lahko posamezniki potencialno zmanjšajo pogostost in intenzivnost nočnih mor, izboljšajo splošno kakovost spanja in zmanjšajo negativen vpliv motenj spanja.

PRIHODNOST
Ker se raziskave znanosti in potencialnih koristi lucidnih sanj nadaljujejo, narašča zanimanje za možne uporabe tega pojava na različnih področjih.
Eno od področij zanimanja je uporaba lucidnih sanj kot orodja za terapevtsko intervencijo. Raziskovalci na primer raziskujejo uporabo lucidnih sanj kot zdravljenje posttravmatske stresne motnje (PTSD), anksioznih motenj in depresije. Poleg tega se uporaba lucidnih sanj v kombinaciji z drugimi terapevtskimi tehnikami, kot je kognitivno-vedenjska terapija, raziskuje kot način za izboljšanje rezultatov zdravljenja.
Druga možna uporaba lucidnih sanj je na področju psihologije športa in uspešnosti. Z uporabo tehnik lucidnega sanjanja za vizualizacijo in vadbo določenih gibov ali scenarijev lahko športniki in nastopajoči izboljšajo svojo zmogljivost in dosežejo večji uspeh.
Raziskujejo se tudi možne uporabe lucidnih sanj na področju izobraževanja in učenja. Z uporabo tehnik lucidnega sanjanja za vizualizacijo in raziskovanje zapletenih konceptov lahko učenci pridobijo globlje razumevanje gradiva in učinkoviteje zadržijo informacije.