Krepitev epifize

Za zdravo tretje oko jejte in pijte to!

cr, Neja Kralj
21. 3. 2023, 12.58
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 13.02
Deli članek:

Po domače jo imenujemo tretje ali duhovno oko, vsekakor pa epifiza velja za vrata do višjih ravni zavesti.

Pixabay
Pinealna žleza, poznana tudi kot tretje oko, naj bi bila po Descartesu »glavni sedež duše«

Epifiza, majhna endokrina žleza v možganih, v obliki borovega stožca, tudi proizvaja in izloča hormon melatonin, ki je pomemben pri uravnavanju številnih bioloških funkcij.
Ker ima epifiza tako pomembne fizične in metafizične funkcije, mora biti ohranjanje njenega potenciala prednostna naloga vsakogar, ki si želi zdrav duh v zdravem telesu.
Ko se staramo, epifiza začne kalcificirati in postane počasna. Ta stopnja se precej razlikuje glede na osebo in njen način življenja, vendar denimo za dejavnik tveganja veljajo čezmerne količine fluorida v telesu. Delno zato, ker se fluor v izredno velikih količinah nabira v epifizi, kar povzroča hitrejšo kalcifikacijo; fluorid lahko tudi zmanjša tvorbo melatonina, ne prvega ne drugega pa si zagotovo ne želimo.
Raziskave so pokazale, da je kalcifikacija pinealne žleze močno povezana tudi z razvojem alzheimerjeve bolezni. Slaba prehrana, obremenjena s konzervansi, kemikalijami in pesticidi, je glavni dejavnik tveganja za kalcifikacijo in tudi prezgodnje staranje.
Kaj lahko naredimo v boju proti procesu staranja in poapnenju epifize?
Pomaga uživanje zdrave hrane, brez konzervansov in kemikalij ter z veliko vsebnostjo zdravih maščob. Zveni preprosto ... Ali lahko storimo še kaj drugega?

OMEJITE VNOS FLUORA
Čeprav se fluoru ni mogoče povsem izogniti, lahko precej zmanjšate količine, ki jih zaužijete. Da bi to dosegli, bi morali vodo iz pipe pred pitjem pravilno filtrirati, saj skoraj povsod po svetu vsebuje kar velike količine fluora. Lahko tudi kupite ustekleničeno vodo, na kateri je navedeno, da fluor ni dodan, še najbolje pa je seveda, da si vodo (če imate to možnost) sami natočite pri preverjenih izvirih, ki jih lahko najdete v vseh predelih Slovenije.
Dobro je tudi, da uporabljate zobno pasto brez fluora. Dokazano je, da številne naravne zobne paste preprečujejo karies enako dobro kot tiste na osnovi fluorida.

UŽIVAJTE JABOLČNI KIS
Jabolčni kis je bogat z jabolčno kislino, zato je odličen tonik za razstrupljanje telesa, vključno z epifizo. Seznam prednosti jabolčnega kisa je res dolg, pripomore k alkalnosti celotnega telesa. Poskusite uživati veliko žlico kisa trikrat na dan ali pa ga dodajajte limoninemu soku in medu.

JEJTE ŽIVILA, BOGATA Z JODOM
Največ joda vsebujejo morske alge, veliko pa ga je tudi v drugih, nam zelo domačih živilih, kot so brusnice, stročji fižol, ohrovt, temna listnata zelenjava, banane, kozice in jastog.
Jod torej ne podpira le delovanja ščitnice, temveč je pomemben tudi za epifizo.

JEJTE SUROV KAKAV
Organski kakav je bogat z antioksidanti, ki se borijo proti prostim radikalom in ohranjajo zdravje možganov. To lahko pomaga tudi pri spodbujanju umske dejavnosti. In konec koncev, kdo ne mara čokolade?

UŽIVAJTE KOKOSOVO OLJE
Kokosovo olje nahrani celotno telo, tudi kožo in lase, njegova največja korist pa je, da ohranja vitalnost možganov in razstruplja epifizo. Kokosovo olje je bogato s srednjeverižnimi trigliceridi, ki se v jetrih pretvorijo v ketone. Dokazano je, da ketoni obnavljajo nevrone in delovanje živcev v možganih.

PREIZKUSITE TA ZELIŠČA
Kalčki lucerne in peteršilj spodbujajo tako delovanje kot razstrupljanje epifize. Velikodušno jih dodajajte hrani surove ob koncu kuhanja ali pa jih že med kuhanjem zamešajte v jedi.

DODATEN NASVET

Nehajte nositi sončna očala! Svetloba, ki jo odbija mrežnica, namreč stimulira epifizo. Naše oči morajo biti vsakodnevno izpostavljene posredni sončni svetlobi (fotoobčutljive ganglijske celice). Torej, če nosite sončna očala, si vsak dan privoščite vsaj kratek odmor, ki vas bo tudi oskrbel z vitaminom D, ki je izjemno pomemben za zdravje možganov in celo pomaga v boju proti depresiji.