Astro

Pet kosmatih duhovnih lekcij naših najboljših prijateljev

tp
7. 11. 2020, 21.58
Posodobljeno: 7. 11. 2020, 22.10
Deli članek:

Družba naših pasjih ljubljenčkov je vedno blagodejna, od njih se lahko tudi marsičesa naučimo. Dobro pa je, da poznate pet stvari, ki ob druženju z njimi najbolj spodbujajo vašo duhovno rast.

dreamstime
pes

Ker svoje pasje ljubljenčke radi crkljamo, dobro vemo, kako naraven je za nas fizični dotik. Povsem normalno je, da jih želimo božati in ljubkovati.
Raziskave kažejo, da je objem zelo dober za naše zdravje, saj v hipu dvigne nivo oksitocina in serotonina.
ZDRAVILNI DOTIK
Dotik zdravi bolezni, zmanjšuje stres in znižuje krvni tlak, lahko pa izboljša celo spomin. Ob tem nežnem dotiku pozabite na vse tegobe, razpoloženje se vam v hipu popravi. Zato kar veselo crkljajte svoje ljubljenčke; če jih nimate, pa objemajte svoje prijatelje, otroke in partnerja.
ŽIVELA SEDANJOST
Druga stvar, ki jo morate vedeti, je, da žival pozna samo en čas, in to je »zdaj«. Prav ste razumeli, pes denimo ne meri časa. Pes samo verjame, je umirjen in ne skrbi glede prihodnosti, niti ne razmišlja o preteklosti. Pes je vedno v sedanjosti in je pozoren na vse, kar se okrog njega dogaja. Lahko se veseli ali počiva. Tudi mi se lahko zgledujemo po njem. Ni nam treba razmišljati o vsem, kar se nam dogaja. Če čutimo, da nas nekaj še posebno zanima, je to čisto v redu. Če nas ne, lahko svobodno počivamo in najdemo nekaj, kar nas bo navdihnilo.
POPOLNO UŽIVANJE
Tretja stvar govori o tem, da je enostavno življenje prav fino. Če se lahko veselimo majhnih stvari, smo resnično srečni. Ni pomembno, koliko imamo ali koga poznamo. Če ima pes dobre razmere za spanje, počitek, če ga redno hranijo in vodijo na sprehod, je resnično zelo srečen. Torej če tudi sami pojemo malo zdrave hrane in se redno gibamo v naravi (s psom ali brez njega), se že bližamo bistvu sreče. Uživanje v tako imenovanih majhnih stvareh lahko postane za vas največja radost.
VESELJE V NEPOPOLNOSTI
Četrta stvar govori o tem, da nihče ni popoln. Pes denimo intuitivno zazna, da vas vedno znova osrečuje, zato ob vsakem snidenju skače od veselja, miga z repom in vas liže. In vas v trenutku preplavi radost, čeravno veste, da ima tudi kuža svoje pomanjkljivosti … Pa kaj, če je predebel, če se slini in se sploh ne obnaša dostojno, kadar mu je nekdo všeč. Nihče ni popoln, niti duhovni vodje.
POPOLNA PRISTNOST
In zadnja pomembna stvar, ki se je lahko naučite od svojega kosmatega duhovnega učitelja, je pristna igra. Psi se ne glede na čas vsak dan igrajo ure in ure. Kadar pa se ne igrajo, počivajo ali mahajo z repom, ker so srečni – največkrat brez (nam znanega) vzroka. Zavedati se moramo, da svoje težave jemljemo preveč resno. Če bi ljudje lahko jemali nekatere stvari in življenje samo manj resno, bi se verjetno več smejali. To je morda tudi največja duhovna lekcija, ki se je lahko naučite od svojega psa.