Astro

Vse je odvisno od delovanja čaker - prepoznajte motnje in jih odpravite

Nevenka Kamenik
6. 11. 2020, 17.45
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 17.54
Deli članek:

Beseda čakra izhaja iz sanskrta in pomeni kolo, krog ali vrtinec. Videti je kot vrtinec, ki se vrti v smeri urnega kazalca.

ps
uvodna čakre

Imamo sedem glavnih čaker, ki tečejo po sredini našega telesa od vrha glave pa do konca hrbtenice. Čakre so energijski centri, ki so jih odkrili pred približno štiri tisoč leti. Rekli bi jim lahko tudi transformatorji energije, saj našemu telesu pomagajo pri povezovanju z univerzalno energijo. Ti energijski vrtinci so centri vaše življenjske moči in njihova uravnovešenost vpliva na vaše zdravje ter harmonično življenje. Ali ste se kdaj vprašali, zakaj imate slabe medsebojne odnose, finance ali nizko samopodobo? Odgovor je mogoče, da čakra, ki upravlja ta del vašega življenja, ne deluje pravilno. Torej je čas, da ta energijski center aktivirate in pozdravite.
O čakrah se zaradi njihovega ključnega pomena za naše optimalno življenje kar pogosto piše, tako da: kje so, kako delujejo, kakšne so, ko so zdrave, in na katere dela telesa vplivajo, verjetno kar vsi vemo.
Tokrat smo zato pod drobnogled vzeli bistvena dejavnika: kakšne so najpogostejše motnje posameznih čaker in kako težave odpraviti ter čakre spet na polno zavrtinčiti.

dreamstime
korenska čakra

PRVA ČAKRA

Energijsko središče telesa
Motnje delovanja
Sleherna blokada na področju korenske čakre ogrozi naša trdna tla pod nogami. Bili bi kot drevo brez korenin. Motnje v tej čakri nam povzročajo pomanjkanje energije, slaboten spolni nagon, negotovost in pomanjkanje zaupanja v življenje. Imamo finančne (eksistencialne) težave, čutimo strah pred prihodnostjo, ne zaupamo v življenje, počutimo se brezupno. Pojavijo se fizične bolezni debelega črevesja: zaprtje ali diareja, hemoroidi, bolezni v povezavi s kostmi (osteoporoza), pojavijo se motnje imunskega sistema, imamo težave z zobmi in dlesnimi, imamo mrzle roke ali noge, občutimo nemoč, čutimo kronično utrujenost, pojavlja se občutek, da smo izgubili tla pod nogami.
Kako lahko okrepite in zdravite svojo korensko čakro
Bodite fizično aktivni: redno se ukvarjajte s športom, gibajte se na svežem zraku.
Privoščite si masažo stopal.
Poiščite povezavo z zemljo; kolikor je mogoče, bodite v stiku z naravo.
Izbirajte rdeča oblačila. Redeča barva krepi korensko čakro. V vašem domu naj bo čim več rdečih predmetov.
Poslušajte afriško glasbo; bobni spodbujajo delovanje prve čakre.
Delovanje prve čakre spodbujajo tudi eterična olja nageljna, rožmarina, ciprese, ingverja.
Afirmacije za korensko čakro: »Rad/-a imam svoje telo. Varna sem.«

Profimedia
spolna čakra

DRUGA ČAKRA
Spolni in kreativni center
Motnje delovanja
Motnje v delovanju te čakre se kažejo v obliki pretirane ali potlačene spolnosti, s čimer so povezana negativna čustva, kot so ljubosumje, strah, agresivnost, bes, maščevanje. Prepuščamo se nagonom in raznim opojnim substancam ter doživljamo ustvarjalne krize. Na nepravilno delovanje spolne čakre opozarjajo težave z mehurjem, ledvicami, prostato, menstrualne težave, slabokrvnost, nagnjenje k alergijam, neplodnost, ciste in miomi na jajčnikih. Pretok energije je ustavljen tudi, kadar niste ustvarjalni in kadar v življenju ne čutite več strasti.
Kako lahko okrepite in zdravite svojo spolno čakro
Voda pomembno vpliva na spolno čakro: pojdite plavat, pripravite si kopel, sprehodite se po morski obali.
V svoje življenje vključite čim več oranžne barve (oblačila, predmeti v prostoru, hrana in pijača).
Poslušajte ritmično glasbo, pri katerih naj bo gibanje z boki posebno izrazito. Medenica naj ob ritmih glasbe premika vse vaše telo ali pa se lotite trebušnega plesa.
Poskrbite za dovolj počitka, sprostitev in svoje konjičke.
Uživajte zdravo, z vitamini bogato hrano, pijte dovolj vode in zeliščnih čajev.
Priporočljiva so Bachova zelišča, kot so hrast, oljka, ruševje in bor.
Udeležite se energijskih vadb, kot so joga, taj či in či gong.
Afirmacije za spolno čakro: »Odprt/-a sem za dotik in intimnost. Dovolim si uživati in čutiti zadovoljstvo.«

dreamstime
solarna čakra

TRETJA ČAKRA
Središče osebne moči
Motnje delovanja
Motnje ali blokade v tej čakri se izražajo kot nezmožnost dokončanja začetega, negotovost, pomanjkanje občutka za orientacijo v življenju, smiljenje samemu sebi, prekomeren strah, pomanjkanje samospoštovanja, obsedenost z močjo, pretirano častihlepje, napadalnost. Na motnje v delovanju tretje čakre kažejo bolezni, kot so nepravilno delovanje prebavnega sistema, želodčne razjede, sladkorna bolezen, prehranske motnje, pogosti glavoboli, zgaga. Na psihičnem področju pa občutimo, da nečesa ni mogoče (psihično) preboleti ali v nemoči prestrezanja nizkih udarcev. Delovanje te čakre ovira uživanje poživil, kot so kofein, alkohol in droge.
Kako lahko okrepite in zdravite svojo tretjo čakro
V svoje življenje vključite čim več rumene barve (oblačila, dodatki v stanovanju, hrana in pijača).
Poslušajte s čustvi nabito glasbo.
Uživajte ob ognju sveč, kamina.
Hrano uživajte zmerno. Uživajte predvsem žitarice, riž, lanena, sončnična in bučna semena, začimbe, kot so ingver, meta, kurkuma, kumina in janež. Pijte kamilični čaj.
Spodbuja jo energija sonca, zato si privoščite sončenje, dnevne sprehode ...
Aromaterapija: sivka, limona, grenivka, kamilica.
Afirmacije za tretjo čakro: »Sem kot ogenj. Napolnjen/-a sem z življenjsko energijo, vitalnostjo in strastjo. Čutim svojo moč.«

profimedia
srčna čakra

ČETRTA ČAKRA
Center univerzalne ljubezni
Motnje delovanja
Najbolj jasno se motnje kažejo pri boleznih srca in ožilja, kot so infarkt, angina pektoris, aritmije, pri boleznih pljuč, kot so bronhialna astma, bronhitis, pljučni rak, pri boleznih imunskega sistema, kot so alergije, gripa, kronična utrujenost, bolezni dojk, pri težavah z rameni in rokami. Občutimo težo na prsnem košu, imamo občutek tesnobe – stiskanje v prsih, čutimo strah, da bi bili izkoriščeni, zagledanost vase, brezsrčnost, sebičnost, nenehno pritoževanje, kritiziranje, pretirano žrtvovanje za druge. Očitno je tudi pomanjkanje občutka za distanco do drugih ljudi ali sposobnosti prenesti ločitev od ljubljenega človeka. Blokade nastanejo tudi zaradi žalovanja, ker so nas drugi prizadeli. Zato se lahko pojavi nezmožnost, da bi odpustili drugim in sebi. Na telesu se zrcali tudi duševni pomen srčne čakre, ta pa se največkrat pokaže na koži, ki je nekakšna meja med telesom in zunanjim svetom.
Kako lahko okrepite in zdravite svojo srčno čakro
V svoje življenje vključite čim več zelene barve (oblačila, dodatki v stanovanju, zelene lončnice, hrana in pijača).
Poslušajte pozitivno in veselo glasbo.
Vpišite se na tečaj masaže, reikija ...
Bodite ljubeči do soljudi, prijateljev, partnerjev, sodelavcev …
Privoščite si izlete po zelenih pokrajinah, pojdite na travnik ali v gozd.
Aromaterapija: vrtnica, jasmin, vanilja ...
Afirmacija: »Odpuščam sebi in drugim. Izžarevam ljubezen in prijaznost.«

Dreamstime
grlena čakra

PETA ČAKRA
Center izražanja
Motnje delovanja
Tok tega turkizno modrega energetskega območja je pri ljudeh, ki imajo težave z izražanjem ali prepoznavanjem svojih čustev, pogosto blokiran. To utegne biti problematično področje tudi pri tistih, ki imajo težave s tem, da se ne znajo postaviti zase niti z besedami niti z dejanji. Če ste v svojem notranjem dialogu kritični do sebe, če se prezirate ali celo obsojate, bodo te misli ustvarile močna, uničevalna sporočila, tudi če jih nikoli ne poveste na glas. To zapira vaš komunikacijski center, osnovno povezavo z življenjem. Nekdo, ki druge obsoja, ne more gojiti nežnih čustev, besede prezira do sebe pa blokirajo povezavo z nežnimi vibracijami iz ljubečih src drugih. Zato bo za vas zelo pomembno, da zavestno in vztrajno omejujete svoje obsojanje in negativen odnos do sebe. Če je peta čakra premočna, se to manifestira v želji in potrebi po prevladi, manipuliranju z močjo in obvladovanju sočloveka, če je prešibka, pa se to kaže v sramežljivosti, zadregah in strahu pred konflikti. Če čakra ne deluje pravilno, ljudem manjka poguma, da bi izrazili lastno mnenje, s tem pa ogrožajo izražanje svoje identitete. Motnje pri pretoku energije v peti čakri povzročajo hripavost, glas se zatika, deluje trdo ali celo napoveduje, da bo zdaj zdaj izčrpal svojo moč. Tudi vneto grlo ali žrelo, vnetje mandljev ali težave pri požiranju nakazujejo oslabljeno delovanje grlene čakre. Poleg težav v grlu se lahko v vratnem delu pojavijo tudi težave s ščitnico, golšavost, bolečine v ušesih ali težave z zobmi.
Kako lahko okrepite in zdravite svojo grleno čakro
Pogosto se ozrite v modro nebo, morje ali jezero.
V svoje življenje vključite čim več modre barve (oblačila, dodatki v stanovanju, hrana in pijača).
Vpišite se na jezikovni tečaj ali tečaj retorike. Lahko se vpišete tudi na tečaj petja.
Aromaterapija: evkaliptus, poprova meta, ingver in kafra.
Poslušajte vokalno-instrumentalno in zborovsko glasbo.
Lahko si pomagate tudi s kristali, zvočnimi posodami ali gongi, če želite, lahko zraven tudi pojete.
Pišite dnevnik in mu zaupajte, kaj vse ste doživeli čez dan in kaj vse vas je obremenilo.
Afirmacija: »Veselim se svoje ustvarjalnosti in sposobnosti izražanja svojih misli.«

Profimedia
Čakra tretjega očesa

ŠESTA ČAKRA
Center jasnovidnosti in intuicije
Motnje delovanja
Težave s čelno čakro se kažejo v neodgovornosti, povzdigovanju sebe, težavah s koncentracijo in učenjem, v nenehnem iskanju smisla, duhovni zmedenosti, praznoverju, nezmožnosti uresničevanja idej, menjavi resničnosti za fantastični svet, bolestnem iskanju smisla. Če čakra ne deluje pravilno, so naše misli zamegljene in večinoma negativne. Bojimo se tudi svoje intuicije. Na fizični ravni pa z motnjami vida, glavoboli in napetostmi, migrenami, možgansko kapjo, obolenji ušes, šumenjem v ušesih, vrtoglavico, hormonskim in živčnim sistemom. Pretirano delovanje te čakre lahko povzroči halucinacije ali shizofrenijo.
Kako lahko okrepite in zdravite svojo čelno čakro
Pojdite na nočne sprehode. Opazujte zvezde, začutite mir in tišino. Berite domišljijske knjige in pravljice.
Berite knjige razsvetljenih mojstrov: Lao Ceja, Martina Kojca, Eckharta Tolleja …
Aromaterapija: olje vijolice, limonska trava, poprova meta, sivka.
Pišite dnevnik sanj.
V svoje življenje vključite čim več modre barve (oblačila, dodatki v stanovanju, hrana in pijača).
Naučite se meditirati. Meditacija je kraljevska pot za kultiviranje uma in čelne čakre.
Čez dan večkrat usmerite pozornost na vrh nosnega korena, na predel med obrvmi, lahko se ga tudi dotaknete, kakor to stori večina ljudi, kadar poglobljeno razmišlja.

dreamstime
kronska čakra

SEDMA ČAKRA
Center čiste zavesti
Motnje delovanja
Motnje v delovanju sedme čakre se kažejo kot strahovi pred izgubo identitete, strah pred osamo, duhovni cinizem ali ateizem, beg iz realnosti, nagnjenost k črni magiji, praznoverje, duhovna odvisnost (sekte), nezanimanje za realno življenje, nepovezanost s telesom in odmaknjenost iz realnega sveta, imamo toga življenjska prepričanja, občutek razcepljenosti. Človek takrat želi biti v osami, do ljudi je sovražen in lahko postane avtodestruktiven. Na fizičnem telesu pa se kaže v boleznih in motnjah možganov, možganski kapi, imamo živčna obolenja, različne duševne bolezni (depresija, manična depresija, shizofrenija, psihoze, nevroze). Zato je zelo pomembno enakomerno razvijanje in spodbujanje vseh energetskih centrov. Vedno se svetuje pot malih korakov, kjer nenehno in postopoma vzdržujemo stik z duhovnostjo. Težave s sedmo čakro se največkrat kažejo kot glavoboli, motnje v koncentraciji, motnje pri spanju, omedlevice, kronične bolezni, oslabljena odpornost, živčna obolenja in depresije. To se največkrat pojavi pri ljudeh, ki so šest spodnjih čaker že uravnovesili in so tik pred prodorom v svoj duhovni potencial, a večinoma je lahko to tudi vzrok premalo razvitih spodnjih čaker. Zato morate biti pazljivi. Vedeti morate, da se sedma čakra popolnoma razvije šele takrat, ko so preostale čakre dovolj harmonično razvite. Vaš duhovni razvoj mora potekati spontano, ne morete ga doseči s silo.
Kako lahko okrepite in zdravite svojo kronsko čakro
Odpravite se v hribe in si vzemite čas za razgled z vrha.
Umaknite se v tišino.
Aromaterapija: olje geranije ali dišečega rožnega lesa, melisa, evkaliptus.
V svoje življenje vključite čim več bele, vijoličaste ali zlate barve (oblačila, dodatki v stanovanju, hrana in pijača).
Berite knjige o pozitivnem mišljenju.
Naučite se meditirati. Meditacija je kraljevska pot za kultiviranje uma in čelne čakre.
Postavite si cilje in podpirajte svojo vizijo.
Afirmacija: »Zavedam se sebe. Zaupam procesu življenja.«

Dreamstime
čakre