zarota?

Protestniki na kolesih: včerajšnji protest je zrežiran poskus diskreditacije petkovih protestov

B.K.
6. 11. 2020, 17.00
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 17.03
Deli članek:

Včerajšnji nasilni protesti v Ljubljani so “provokacija vlade in spodletel poskus, da bi očrnili petkove kolesarke in kolesarje”, so prepričani v samoorganiziranem protestniškem gibanju kolesarjev in kolesark. V državnozborski opoziciji so se medtem ogradili od protestov, v koaliciji pa so jih obsodili.

Bobo
Protesti v Ljubljani

“V četrtek na ljubljanskih ulicah niso potekali protesti, temveč vnaprej pripravljeni izgredi,” so vkzjavi za javnost zapisali predstavniki petkovega protestniškega gibanja. Po njihovem mnenju je skupina nasilnih posameznikov “zlorabila napovedan protest za nasilno delovanje, ki naj bi legitimiziral policijsko nasilje in demoniziral protestniško gibanje,” so prepričani.

Pravijo tudi, da “iz večih smeri prihajajo indici, ki nakazujejo na to, da je šlo za zrežiran dogodek ter poskus diskreditacije mirnih petkovih protestnikov ki ga vlada želi izkoristitit sebi v prid.” Ti indici so včerajšnja prisotnost ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je med nasilnimi protesti “dajal navodila policiji”; to, da je “SOVA vnaprej vedela, da bo prihajalo do nasilja,” kar naj bi bilo povedano vnaprej tudi na seji Knovsa; to, da “ne Policija, ne druge varnostne službe niso poskusili preprečiti nasilnih izgredov temveč so zgolj čakali v pripravljenosti na represivne ukrepe”; dejstvo, da je “direktor SOVE na samem protestu pošiljal sporočila in fotografije protestnikov Janezu Janši in ga obveščal o dogajanju”; ter uporaba vodnega topa, “ki so ga uporabili predvsem za demonstracijo zastraševanja, ne pa zaradi tega, ker bi bilo to nujno potrebno.”

Petkovi protestniki zdaj zbirajo slike in dokaze, na podlagi katerih naj bi bilo možno povezati nasilne posameznike “z organizacijami in strujami, ki so jih nastavile.”

Ob tem še poudarjajo, da so petkovi protestniki doslej mirno protestirali 28 tednov, kar naj bi bil dokaz, da niso odgovorni za včerajšnja dogajanja. Opomnili so tudi, da so se od včerajšnjega protesta že vnaprej distancirali in ljudi pozivali naj ostanejo doma. Napovedali so tudi, da se bodo na ulice vrnili takoj, ko bo epidemiološka slika to dopuščala.

V opozicijskih strankah se ograjujejo od četrtkovih nasilnih protestov, koalicija nasilje obsoja

V LMŠ, SD, Levici in SAB so se medtem ogradili od četrtkovih nasilnih protestov in tudi od namigovanj, da bi bili krivi za izgrede. Tudi oni ocenjujejo, da je bilo nasilje na protestih zrežirano, in napovedujejo, da bodo v DZ na odboru za notranje zadeve in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb raziskali ozadje dogajanja na ulicah prestolnice.

V koaliciji medtem četrtkovo dogajanje v prestolnici ostro obsojajo. Kot je poudaril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je neodgovorno in nedopustno, da se v času največje zdravstvene krize v centru Ljubljane organizirajo nasilni izgredi.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je na Twitterju izpostavil, da krivdo za nasilne proteste nosijo tisti, ki so nasilje izvajali. Policistom je čestital za odločno ukrepanje. "Iskanje krivde v vladi, opoziciji ali medijih nas odmika od pomiritve in od reševanja stisk, ki jih povzroča epidemija", je opozoril.

Premier Janez Janša pa je na Twitterju že četrtek zvečer izrazil podporo policiji za njeno "profesionalno opravljeno delo, za varovanje premoženja in ljudi".