Uporaba prisilnih sredstev

FOTO: Pojasnjeno, zakaj so policisti "obračunali" s protestnico

L.K.
6. 11. 2020, 15.30
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 18.03
Deli članek:

Dodatna pojasnila v zvezi z včerajšnjimi protesti. Identitete kršiteljev še ugotavljajo.

Bobo
Prisilna sredstva, uporabljena zoper protestnico in protestnika

Kot je povedal Stanislav Vrečar, direktor Policijske uprave Ljubljana, je bilo pri vzpostavljanju javnega reda na včerajšnjih protestih v Ljubljani poškodovanih 15 policistov, od tega jih je pet potrebovalo zdravniško pomoč, nobenemu od njih pa ni bilo treba ostati na zdravljenju. Je pa v ljubljanskem kliničnem centru eden od udeležencev, ki je utrpel hude telesne poškodbe.

Nasilne demonstracije niso minile brez materialne škode. Nastradala so tri osebna vozila, štiri stojnice in zabojniki na ljubljanski tržnici. Na javnih ustanovah sta bili razbiti dve stekli.

Policisti so ugotovili 52 kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja ter več ostalih kršitev javne varnosti, je nadaljeval Vrečar. Zasegli so več kosov pirotehničnih sredstev.

Tudi plinski curek in plinska sredstva

Vrečar je pojasnil, da so že prejšnji teden vpoklicali policiste drugih policijskih uprav, kar je stalna praksa v primeru večjih protestov.

Prisilna sredstva so uporabili zoper štiri fizične osebe; protestnike so odrivali, uporabili so tudi plinski curek in plinska sredstva. Začasa protesta so pridržali 10 oseb, tri so v prostore policije privedli za ugotavljanje identitete. Zoper vse vodijo prekrškovne postopke zaradi suma kaznivih dejanj. Potrdil je, da identitete moškega, ki je napadel policista in predstavnika sedme sile, še niso ugotovili.

Pojasnil je tudi ozadje fotografij, ki prikazujejo uporabo prisilnih sredstev zoper protestnico. Ta se je, tako Vrečar, dotikala policista, mu segala po čeladi, ga skušala udariti. Čelado mu je tudi snela. Vmešal se je moški, zato so prisilna sredstva uporabili tudi zoper njega in oba pridržali.

Mladi, ki jim je "zadišalo" nasilje

Po Vrečarjevih besedah so nasilni protestniki bili večinoma predstavniki »mlajše populacije«. Ponovil je, da je bilo evidentno, da niso prišli mirno protestirati, ampak napadati policiste. Ni pa razkril, koliko od pridržanih je starih znancev policije. Na koncu je ocenil, da včeraj ni šlo za pretirano, ampak sorazmerno uporabo prisilnih sredstev, da so lahko »vzpostavili javni red in mir«.

Več fotografij si lahko ogledate v spodnji galeriji.