Kapacitet zaenkrat ne bodo širili

V slovenjgraški bolnišnici kljub »črnim napovedim« razmere obvladujejo

S.R.
6. 11. 2020, 12.18
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 12.20
Deli članek:

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec
V slovenjgraški bolnišnici uspešno prerazporejajo razzpoložljiv kader.

Na današnji novinarski konferenci, povezani z epidemijo novega koronavirusa v Sloveniji, se je s Koroške oglasila strokovna direktorica Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Jana Makuc. Pojasnila je, da medtem ko so v njihovi bolnišnici v prvem valu bolnike s covidom-19 preusmerjali v druge slovenske bolnišnice, jih zdaj v drugem valu zdravijo sami, saj so 5. oktobra vzpostavili lasten covid oddelek. Do danes so zdravili 179 teh bolnikov, večinoma moških. Na enoti intenzivne medicine, ki so jo vzpostavili 23. oktobra, pa so zdravili 12 oseb. Makucova je dejala, da zdravijo tudi otroke. Med odraslimi je sicer najmlajša oseba, ki so jo zdravili, stara 25 let, najstarejša pa 100. Med otroki je bil najmlajši 2-mesečni dojenček, okužen z novim koronavirusom, najstarejša oseba pa je bila stara 17 let. 

Uspešno prerazporejajo

Sicer pa je Makucova poudarila, da so kot srednje velika bolnišnica, kar vidi kot prednost pri prerazporejanu, v oskrbo teh bolnikov vključili praktično celoten kader. So pa podobno kot v ostalih slovenskih bolnišnicah težave s kadrom tudi pri njih. Odsotnih je 18 odstotkov celotnega kadra, ki pri njih šteje 932 zaposlenih. Od tega jih 69 akutno preboleva covid-19, 11 pa jih je v karanteni. Nekaj jih je odsotnih tudi zaradi varstva otrok in iz drugih razlogov. Kljub razmeroma velikemu deležu odsotnih jim uspeva zagotavljati kar visok delež ostale bolnišnične obravnave. Trenutno imajo sicer 26 odstotkov celotnih kapacitet namenjenih bolnikom s covidom-19, ki pa trenutno predstavljajo več kot 30 odstotkov vseh hospitaliziranih. Na vprašanje, če so za pomoč prosili tudi koncesionarje in primarno raven zdravstva, je odgovorila, da je v njihovi regiji za razliko od ostalih slovenskih regij primarni nivo precej osiromašen, zato tam pomoč ni na voljo, so pa zaprosili koncesionarje, pri katerih pa ni bilo odziva. Kot je dodala, z njimi sodeluje samo en koncesionar. 

Vdori v belo cono

Makucova je poudarila tudi pomembno vlogo, ki jo igra njihov mikrobiološki laboratorij, saj lahko z metodo PCR sami ugotavljajo obolele osebe. Dodala je, da so začeli uporabljati tudi hitre teste, s katerimi bodo poskušali preprečiti vdore v belo cono bolnišnice. Ti predstavljajo znatno težavo, nazadnje so denimo na oddelku za travmatologijo odkrili devet bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, ki pa so bili vsi brez simptomov. 

Kot je za konec izpostavila Makucova, je v tem trenutku kljub črnim napovedim in dejstvu, da gre za regijo z velikim številom okužb, priliv bolnikov skozi urgentni center »nekako uravnotežen.« Zato trenutno kapacitet ne bodo širili, a imajo za kaj takega pripravljen načrt. Makucova je še pohvalila vse zdravnike, medicinske sestre, administracijo v bolnišnici ter zunanje institucije, območno enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje, regijski štab civilne zaščite in ostale zdravstvene zavode.