Zdravje

Izpoved: "Med epidemijo bi bil brez E-oskrbe ves čas v skrbeh."

Oglasno sporočilo
6. 11. 2020, 12.16
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 12.19
Deli članek:

V obdobju, ko smo zaradi širjenja novega koronavirusa pogosto ločeni od svojcev, je oskrba na daljavo še posebno priročna, predvsem za starejše, ki živijo sami. Dvainpetdesetletni Marko je svojemu očetu priskrbel storitev E-oskrba in mu tako omogočil, da ni nikoli povsem sam. Hkrati pa je v zavetju svojega doma bolj varen pred okužbo.

"Očeta smo že pred dvema letoma po operaciji srčne zaklopke namestili v dom za starejše. Sicer se za svoja leta dobro drži, vendar smo predvsem zato, da bi mu olajšali starost, ocenili, da je to najboljša rešitev. Veliko smo ga obiskovali, pa tudi sam se je počasi navadil na drugačno življenje in si v domu našel prijatelje.

Potem pa je prišla epidemija koronavirusa. Takrat nas je vse postalo strah za očeta, saj smo po televiziji spremljali zgodbe iz različnih domov za starejše, kjer so se okužbe med stanovalci zelo hitro širile, obenem pa so se zavedali, da je virus najnevarnejši prav za starejše in ljudi s pridruženimi boleznimi. Zato smo začeli razmišljati o alternativah – vedel sem, da moram očeta obvarovati pred koronavirusom in ga čim prej umakniti iz doma za starejše. Sklenili smo, da bi ga bilo najbolje začasno ponovno namestiti v stanovanje, kjer je živel pred odhodom v dom, to je v spodnje nadstropje hiše, kjer živim tudi sam. Ker pa sem zaradi dela vse dneve zdoma, mu ne bi mogel vedno zagotoviti pomoči, če bi jo potreboval.

Zato sem se za pomoč in predloge obrnil na občino, ki nam je predlagala storitev E-oskrba in nam tudi ponudila sofinanciranje. E-oskrba mojemu očetu zagotavlja 24-urno pomoč na daljavo, hkrati pa bom o morebitnih nesrečah oziroma posredovanjih hitro obveščen tudi jaz. V stanovanju smo očetu namestili senzor, ki zaznava padce oziroma druge spremembe, ob sebi ima ves čas obesek z gumbom, ki asistenčnemu centru E-oskrbe takoj pošlje klic na pomoč, če nanj pritisne. Tako sem veliko bolj pomirjen, saj vem, da mu bodo takoj pomagali, če bi se mu doma kaj zgodilo. Hkrati pa je oče varen pred okužbo virusa, ki bi lahko bil zanj tudi usoden."

Marko, 52

Za naročilo oziroma informacije o E-oskrbi lahko kadar koli pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 8000 oziroma obiščete spletno mesto www.telekom.si/e-oskrba.