Materialna škoda

FOTO: Rane Ljubljane po nasilnih demonstracijah

J.P./STA
6. 11. 2020, 10.32
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 12.27
Deli članek:

Potem ko je bilo včeraj govora o nekaj sto protestnikih, se ta številka danes giblje okoli 500. Napovedovalo se je nasilje, napovedi so se uresničile.

Bobo
Ljubljana dan pozneje

Bilo je okoli 17. ure, ko se je število protestnikov okoli Trga republike začelo povečevati. Ker shod ni bil dovoljen, so jih policisti nekaj identificirali, dva pa odpeljali s trga. Vrag je vzel šalo, ko so proti policistom poletele granitne kocke in pirotehnika, tudi navijaške bakle.

Bobo
Ljubljana dan pozneje

Bobo
Kri na fotoaparatu fotografa foto agencije Bobo

Protest je napovedala predvsem skupina Anonymous Slovenija.

Policisti, vpoklicani so bili tudi konjeniki, so protestnike potisnili proti Cankarjevem domu, od tam pa proti Slovenski in Aškerčevi cesti. Skupine izgrednikov so se razpršile po Ljubljani. "Protestniki, kršitelji, so se zbrali na različnih koncih Ljubljane, se spet formirali v skupine in začeli napade na policiste," je v večerni izjavi pojasnil direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar. "Za zagotovitev javnega reda in miru smo na Slovenski cesti uporabili vodni top, na Prešernovem trgu pa pozneje še plinska sredstva. Okoli 19. ure je bil javni red vzpostavljen," je po poročanju STA dejal Vrečar.

Bobo
Ljubljana dan pozneje

Obvestila o kršitvah in kaznivih dejanjih še zbirajo, policisti so pridržali deset storilcev, hujših poškodb med policisti pa zaenkrat po njegovih podatkih ni. "Poškodbe so dobili predvsem zaradi kock. Če kocka prileti v čelado, verjemite, da je hud pretres možganov," je o poškodovanih med policisti dejal direktor PU Ljubljana. Ni pa mogel postreči s podatki o poškodbah med ostalimi udeleženci.

Od protesta so se že včeraj dopoldne distancirali v kolesarskemu protestniškemu gibanju, ki organizira petkove proteste na kolesih. Kot so zapisali, so nekatere skupine pred protesti pozivale ljudi k nespoštovanju zdravstvenih ukrepov in k nasilju, česar pa "absolutno" ne podpirajo. Zato so pozvali k protestu od doma. Skupina Anonymous je na Twitterju slednje komentirala z navedbo, da je to dokaz, da je bilo za kolesarske protestnike vse skupaj le velika šala in da v resnici nočejo, da Janez Janša odide.

Po informacijah STA so v bolnišnico sicer odpeljali dve osebi, med poškodovanimi, ki so potrebovali zdravniško pomoč, pa je po navedbah Društva novinarjev Slovenije tudi fotoreporter Borut Živulovič. Več novinarskih ekip pa je poročalo, da so jih nasilno odrivali in ovirali pri njihovem delu. V društvu so nasilje že obsodili.

Kriminalno podzemlje, navijaške skupine

O tem, kdo so bili udeleženci izgredov, je Vrečar dejal, da obvestila še zbirajo: "Evidentno je, da ti ljudje niso prišli protestirat na miren način, ampak z namenom napada na policiste". "Med pridržanimi, ki jih imamo, bomo preverili njihovo preteklo dejavnost, in če bomo ugotovili, da so povratniki, bomo ukrepali strožje," je še dodal.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je za Odmeve dejal, da po zdajšnjih informacijah del izgrednikov prihaja iz kriminalnega podzemlja, del pa tudi iz navijaških skupin. Da bi bili med izgredniki tudi tuji državljani, Hojs nima informacij.

Materialna škoda

V včerajšnjih izgredih je nastala tudi materialna škoda, ki jo bodo ocenili kriminalisti po ogledu krajev kaznivih dejanj, policisti pa si bodo ogledali tudi vse posnetke ter skušali identificirati še ostale storilce kaznivih dejanj, je še pojasnil Vrečar in dodal, da so včeraj potrebovali tudi policiste iz drugih PU, ne le iz ljubljanske, točnega števila pa zaradi operativnih razlogov ni želel razkriti.

Soodgovornost medijev

Hojs je ocenil, da je bila policija zelo dobra pripravljena, sam pa je dal usmeritve direktorju policije v smeri, da pričakuje, da kolikor pride do nasilnih protestov, bo policija te v največji možni meri zajezila.

Bobo
Ljubljana dan pozneje

Podporo policiji je za njeno "profesionalno opravljeno delo, za varovanje premoženja in ljudi" na Twitterju izrazil tudi premier Janez Janša, ki je zapisal, da so mirni protesti, ko ni epidemije in nevarnosti okužb, ustavna pravica. "Razgrajanje in fizično nasilje ter napadi na policiste pa so vedno in povsod kriminalna dejanja, ki bodo kaznovana," je zapisal.

Bobo
Ljubljana dan pozneje

V večernih urah je bil v prestolnici spet vzpostavljen javni red in mir, policisti pa so razmere spremljali tudi ponoči.
Hojs je sicer soodgovornost, da se je protest sprevrgel v nasilje, pripisal tudi medijem, ki da so to spodbujali s poročanjem o petkovih protestih. "Mesece ste jih podpirali in jim dajali kruha (...), zdaj pa imate ranjene policiste," je med drugim očital novinarki POP TV.