"Lahko se veselimo prihodnosti"

Razmere se stabilizirajo, vrh že dosežen: vsak okuženi okuži le še enega

J.P.
6. 11. 2020, 11.38
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 11.41
Deli članek:

Krivulja okužb se usmerja navzdol. Vrh je dosežen, incidenca se zmanjšuje.

Bobo
Fotografija je simbolična.

»Tudi včeraj je bilo opravljenih veliko testiranj, 5895, potrjenih pa je bilo 1564 novih okužb. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 26,5 odstotka, kar je skoraj dve odstotni točki manj kot dan prej. Včerajšnji podatki kažejo, da je trend dober. Kažejo, da se razmere počasi stabilizirajo,« je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 uvodoma dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Lahko se veselimo prihodnosti

Z grafov, ki prikazujeta število okužb v zadnjih 14 in 7 dneh na 100.000 prebivalcev, je razvidno, da se krivulji usmerjata navzdol. Kot je poudaril Kacin, oba kažeta, da smo že dosegli vrh in da se incidenca že zmanjšuje – če se bo trend nadaljeval, potem se, tako Kacin, »lahko veselimo prihodnosti in lahko razmišljamo o tem, kaj bi vlada lahko storila prihodnji teden«.

Graf poteka epidemičnega vala na številu odkritih novih primerov okužb pa prikazuje, kako bi moral ta val potekati. »Ta graf nas opogumlja in dokazuje, da so ljudje ukrepe resnično sprejeli, da jih izvajajo, in na to moramo biti vsi skupaj res ponosni,« je še dejal Kacin, preden je pokazal še zadnji graf, in sicer R0=1. Vsakdo, ki koga okuži, zdaj ne okuži več kot enega – še včeraj smo bili na 1,11, »zdaj pa so številke po ponovnih izračunih pokazale, da smo že dosegli številko ena. V prihodnje bo vsak okužil vse manj«, je napovedal Kacin in dodal, da se je treba tudi v prihodnje držati predpisanih ukrepov.