Zmagovalec po projekcijah

Joe Biden: "Čas je, da se Amerika poenoti. In pozdravi"

C.E./STA
7. 11. 2020, 22.01
Posodobljeno: 7. 11. 2020, 22.13
Deli članek:

Demokratski kandidat Joseph Biden je glede na projekcije ameriških medijev zmagal v zvezni državi Pensilvanija in v boju za predsedniški položaj premagal dosedanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa. Ta poraza ne prizna in napoveduje sodni boj.

Reuters
Slavje na ulicah Filadelfije.
Razglasitev zmage Bidna je ponekod v ZDA sprožila val navdušenja. V New Yorku so ljudje plesali po balkonih in ulicah ter predvajali glasno glasbo in vriskali od veselja. Nemudoma so se začeli spontano zbirati za slavja.

Biden je z zmago v Pensilvaniji dobil še 20 elektorskih glasov ter tako presegel mejo 270 glasov, ki je potrebna za izvolitev. Ponekod glasove volivcev še štejejo, tako da še ni znano, koliko glasov bo imel na koncu. Lahko bi jih zbral 306 glasov ali natanko toliko, kot jih je leta 2016 osvojil Trump. Ta se bo moral tako kot eden redkih v zadnjih desetletjih s predsedniškega položaja posloviti že po enem mandatu.

Trump, ki je razglasil lastno zmago že v sredo, ko še ni bilo preštetih več kot 33 milijonov glasovnic, poraza sicer še vedno noče priznati. Te volitve še niso končane, je dejal. Napovedal je, da bo v ponedeljek začel postopke, da se zagotovi spoštovanje zakonov in da bo izvoljen legitimni zmagovalec.

Biden je medtem sporočil, da bo predsednik vseh Američanov. "Amerika, počaščen sem, da si me izbrala za vodenje naše velike države," je sporočil nekdanji ameriški podpredsednik. "Delo, ki je pred nami, bo težko, vendar vam obljubljam, da bom predsednik vseh Američanov, ne glede na to, ali ste glasovali zame ali ne," je poudaril in kasneje dodal: "S tem, ko je kampanje konec, je čas, da jezo in ostro retoriko pustimo za seboj in stopimo skupaj kot narod," je zapisal v izjavi. "Čas je, da se Amerika poenoti. In pozdravi," je pozval.

Reuters
Napovedovala se je zmaga v Pensilvaniji. Zdaj je tudi dosežena.

Prva temnopolta podpredsednica ZDA

Bidnova podpredsednica bo Kamala Harris, ki je v prvem odzivu na Twitterju zapisala, da gre pri teh volitvah za veliko več kot samo za Bidna ali njo. "Gre za ameriško dušo in našo željo, da se borimo zanjo. Čaka nas veliko dela. Začnimo," je poudarila 56-letnica, ki bo prva ženska in prva temnopolta oseba na podpredsedniškem položaju.

Med prvimi je svojemu nekdanjemu podpredsedniku čestital Barack Obama. Dejal je, da Bidna čakajo izzivi, s kakršnimi se ni soočal še noben predsednik pred začetkom mandata, od pandemije covida-19, neenakosti v gospodarstvu in pravosodju do podnebja. "Vem, da bo delo opravljal z mislijo na interese vseh Američanov, ne glede na to, ali so volili zanj ali ne," je dejal Obama.

Bidnu je čestital tudi republikanski senator iz Utaha Mitt Romney in tako postal prvi senator Trumpove stranke, ki je priznal zmago demokratskega kandidata na volitvah. Čestital mu je tudi Jeb Bush, brat nekdanjega predsednika Georgea Busha mlajšega in tudi sam nekdanji predsedniški kandidat, ki je poudaril, da je čas, da se zacelijo globoke rane.