Astro

Ženske s strupenim jezikom - in kako jim ga zavezati

lm
3. 7. 2020, 14.14
Posodobljeno: 3. 7. 2020, 16.00
Deli članek:

V najboljšem primeru ženske s strupenim jezikom le živcirajo, večinoma pa razširjajo nezadovoljstvo ali pa nam povzročajo negotovost.

pixabay
ženska

Na prvi pogled so pogosto videti čisto zabavne ali pretkane, v osnovi pa želijo le omalovaževati druge - in se tako same počutiti boljše. Njihova edina prednost: prisilijo nas, da določimo meje.

Govorimo o tako imenovanih strupenih kačah - ki pa seveda niso vedno kar avtomatično ženskega spola. Tudi moški imajo lahko precej ostre jezike, zato spodnji zapis velja za oba spola!

Dobra novica: ko jih enkrat spregledate, se lahko zaščitite pred njimi, namesto da se vedno jezite zaradi njih.

Imeti oster jezik je sicer lahko tudi zabavno. Toda če opazite, da je pogosto malce preveč strupen, ga za dva tedna zadržite za zobmi. Tako boste lastne misli znova usmerili v nekoliko bolj pozitivno smer.

Pa si pogljemo vrste strupenjač po tipih in načine, kako jih razorožiti.

Neprestana brbotavka

»Danes si pa videti, kot da bi čez tebe zapeljal tovornjak,« reče smeje. Ali pa vas hihitajoče prekine z besedami: »Ah, pojma nimaš.« Če se odzovete užaljeno, se čudi, kako ste lahko tako občutljivi. In pravzaprav: ona je, ah, tako spontana osebica, ki nosi srce na jeziku. Tega ji ne smete zameriti, kajne?

Kako jo razorožiti: njene opazke smete razumeti kot neprijazne. Čas je, da ji pokažete, da ste spregledali njene trike. Lahko ji odkrito poveste, da je nesramna in naj odneha, ali pa z njo začnete ravnati kot s 13-letnico, za kakršno se izdaja.

Žrtveno jagnje

Ves čas mora ostajati v pisarni pozno v popoldne. Ali pa ima strašanske skrbi. Vsi se vedejo nepošteno do nje. Potrebovala bi pomoč. A kaj počnejo drugi? Ne menijo se zanjo. Takšne osebe so prave strupene kače: ljudem kar naprej nekaj očitajo, jim pripisujejo nesposobnost ali hladnost čustev. In ko jim ne prisluhnemo, točijo solze ali pa nas označijo za hudobno bitje.

Kako jo razorožiti: z argumenti ne pridete daleč. Boljše bo, če ji vzamete veter iz jader. Na primer tako, da se ji vsake pol ure opravičite. Zakaj le? No, za to, kar boste gotovo naredili narobe.

Dežurna kritičarka

Predloge (o katerih so drugi dolgo premišljali) »razkrinka« kot premalo premišljene. S ponosom oznani, da čevlji nekomu ne pristajajo k obleki ali pa da je nekdo gotovo beden, ker si je ogledal določen film. Ona se vendar spozna! In je na to ponosna. Ne, ni zlobna! Le kritična je in le ona ima pravi pogled!

Kako jo razorožiti: kdor ima tako poznavalski pogled, bo potem tudi gotovo sprevidel, zakaj je lahko tudi zloben. Vendar je tej strupeni kači bolje prijazno razložiti, da bi ji drugi priznali njeno inteligenco tudi, če bi bila bolj sočutna do ljudi.

Opravljivka

Njena največja sreča je, ko lahko nekomu pojasnjuje, kaj se govori naokoli: »XY pravi, da …« Poleg tega ta strupena kača nadvse rada malce pobrska še sama in tako še doda k celotni zgodbi. To naredi vedno, ko ima dostop do govoric. Brez sramu razkriva še tako umazane podrobnosti afer ali ugiba o težavah z alkoholom. Želi si le občinstva, ki jo posluša odprtih ost in se čudi.

Kako jo razorožiti: nikar ne ostrmite! Ne poslušajte je. Zehajte. Če nekdo razširja govorice o njej, ji to povejte. Najboljše pred občinstvom - in potem bodo strmeli oni.

Zlovoljna kača

Ko ji je dovolj vsega, postane glasna in uporabi zelo grde besede. Zgodi se v sekundi in prav vseeno ji je, na koga letijo njene strupene puščice. V opravičilo se izgovarja na svoj južni temperament ali pa trdi, da je bila izzvana.

Kako jo razorožiti: pomanjkanje samoobvladovanja je sicer nezrelo in pogosto ne prav lepo, a če se ta mala furija popolnoma ne razpeni, jo lahko doživljate tudi kot zabavno »kraljico drame«. Če začuti, da jo okolica sprejema, je pogosto veliko bolj krotka. Kaj pa, če ne? Potem jo je treba kaznovati z užaljenostjo ali pa se ji umakniti s poti.