Prvi oddelek se polni, odpirajo drugega

V UKC Ljubljana dvignili stopnjo pripravljenosti. Zaposlene pozvali, naj premislijo, kam se odpravljajo na dopust

A.S.
3. 7. 2020, 14.13
Posodobljeno: 3. 7. 2020, 14.49
Deli članek:

V ljubljanskem kliničnem centru so zaradi slabšanja epidemiološke slike prepovedali obiske, bolnišnica pa je dvignila stopnjo pripravljenosti.

Arhiv Svet24
UKC je dvignil stopnjo pripravljenosti.

Spomnimo:

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike se je vodstvo ljubljanskega kliničnega centra odločilo, da bodo z današnjim dnem spet prepovedali obiske hospitaliziranih bolnikov. Ob tem so sporočili, da so dovoljeni "obiski na intenzivnih enotah in pri bolnikih, ki so na paliativnem zdravljenju oziroma so kritično bolni". V takem primeru se bo o obisku treba dogovoriti z lečečim zdravnikom, obisk pa bo trajal približno 15 minut. Na otroških oddelkih je medtem dovoljena prisotnost enega starša, ki mora biti zdrav. 

Janez Poklukar: Na pladnju imamo prve korake, smo v koraku s porastom epidemije. Ne gre za to, da bi želeli povzročati paniko, temveč želimo sporočiti, da UKC Ljubljana pripravljen.

Prvi covid-19 oddelek se polni

Pred kamere je danes stopil tudi generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra Janez Poklukar in povedal, da je bolnišnica dvignila stopnjo pripravljenosti. Na infekcijski kliniki se namreč počasi polni prvi oddelek, z bolniki okuženimi s koronavirusom, zato pripravljajo že drugega, kjer bo tudi intenzivna enota. Poklukar je poudaril, da ne želi, da bi jih epidemija presenetila.

S pritiskom na infekcijsko kliniko je prišlo tudi do večjega pritiska na oddelek nujne medicinske pomoči, zato so druge bolnišnice v Sloveniji že prosili za sprejemanje pacientov, za katere obravnava v UKC ni nujna.

Trenutno je v covid-19 oddelku sicer hospitaliziranih 10 ljudi, po besedah Poklukarja pa trenutno število ne presega zmožnosti bolnišnice. Do hospitalizacije sicer pride z zakasnitvijo od petih do desetih dni. Kot je poudaril, je treba tokrat upoštevati, da so zboleli predvsem mlajši posamezniki.

Zaposlene pozvali, naj premislijo, kam se odpravljajo na dopust

Poklukar je dejal, da se v bolnišnici vzpostavlja več sivih točk za obravnavo posameznikov s sumom na koronavirus.

V UKC, kjer od prvega julija spremljajo zdravstveno stanje zaposlenih, želijo medicinskemu osebju omogočiti dopustovanje, ne da bi okrnili ostale zdravstvene storitve, vendar se po Poklukarjevih besedah zavedajo, da bodo potrebne okrepitve. 

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je ob tem dodala, da "ni zakonske podlage, s  s katero bi komurkoli prepovedali, da kamorkoli gre. Kar se tiče povratka iz rdečih držav, bodo zaposleni vsekakor morali upoštevati pravila karantene, preventivno testiranje pa v primeru karantene ni potrebno. Če bi se zgodilo najhujše, bi tudi tiste, ki bi morali biti v karanteni, postopno testirali sedmi dan, ko po naših izkušnjah ni posebne nevarnosti". Zaposlene so ravno zato pozvali, naj premislijo, kam se odpravljajo na dopust. Prav tako morajo vsi, ki so v stiku s posameznikom, ki mu je bila odrejena karantena, ostati doma, zato obstaja bojazen, da bo prišlo do pomanjkanja kadra. 

Nekaj hospitaliziranih pacientov ima pridružene kronične bolezni

Lejkova je spregovorila tudi o pacientih, ki so trenutno hospitalizirani na infekcijski kliniki. "Ti, ki ležijo v bolnišnici sicer ne potrebujejo intenzivne nege, vendar ne gre ravno za lahke primere. Gre za osebe srednjih let, nekaj jih ima pridružene kronične bolezni". 

Izpostavila je pozitivni vidik testiranja stikov okuženega, česar je bilo pred meseci zaradi težav z dobavljivostjo testov morda malo manj. Zaključila je, da je nekaj manjših žarišč tudi v prestolnici, vendar da se v Ljubljani virus ne širi nenadzorovano.