Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedal, da ga je v četrtek zvečer poklical njegov slovenski kolega Janez Janša, da bi ga obvestil, da bodo tudi Hrvaško umaknili s seznama varnih držav.

"Ne bo nobenih konkretnih operativnih posledic glede tega," je odgovoril Plenković na novinarsko vprašanje, zakaj je Slovenija umaknila Hrvaško z zelenega seznama epidemiološko varnih držav.

Pojasnil je, da ima Slovenija tako kot Hrvaška svoj epidemiološki zavod in epidemiološke strokovnjake in tudi določena merila. Glede na število novookuženih uvrščajo posamezne države v določene razrede, je dejal na današnji sklepni predvolilni novinarski konferenci na sedežu HDZ.

Janez Janša ga je osebno poklical po telefonu, preden je bila objavljena vest o spremembi slovenskih ukrepov na mejnih prehodih za preprečitev širitve okužb z novim koronavirusom.

"Gre za de facto avtomatizem glede na število okuženih. V vsakem primeru je po njegovih (Janševih) besedah nekoliko povečano število okuženih tudi v Sloveniji. Tako mi kot tudi Slovenija nadaljujemo z najbolj pomembnim sporočilom - higiena, dezinfekcija, distanca," je povedal. 

Na dodatno vprašanje, ali se bo kaj spremenilo za hrvaške državljane, ki nameravajo v Slovenijo, je dejal, da "ne bo". "Oni bodo povedali, da gredo v Slovenijo, kam gredo in s katerim razlogom. To bo vse," je odgovoril.

Obvezna karantena

Kar pa ni skladno s tistim, ker je bilo mogoče danes slišati na tiskovni konferenci v Ljubljani. 

Minister za notranje zadeve v odstopu Aleš Hojs je dejal, da bo po novem za Čehe in Hrvate veljalo, da v kolikor ne bo šlo za eno od v odloku navedenih izjem, omenil je tranzit, bodo morali imeti negativni test na covid-19, star največ 36 ur, sicer bodo morali v karanteno.

Tujcu iz rumene države, ki bi moral v karanteno, pa v Sloveniji nima prostora za njeno preživljanje, se bo zavrnil vstop v Slovenijo.