Astro

Sveta pravila, ki naj bodo vodila v izkušnji materinstva

Petra Cunder
2. 7. 2020, 14.50
Posodobljeno: 2. 7. 2020, 14.53
Deli članek:

Odnosi so ena izmed najpomembnejših tem današnjega časa. Kamorkoli se obrnemo, kamorkoli gremo, privatno ali poslovno, smo deležni medsebojne komunikacije in z njo povezanih odnosov. Pred prihodom interneta se ni kaj dosti govorilo o pomembnosti ženskih vlog in medsebojnem sodelovanju moškega in ženske, ki je med drugim zelo pomembno tudi za kvalitetno materinstvo in uspešno partnersko zvezo.

profimedia
dojenček in mati

Ženske so bile v preteklosti večinoma podrejene moškim, pravice so jim bile velikokrat odvzete. Marsikaj so morale pretrpeti in povečini so tudi same vzgajale otroke. Znajti so se morale same, kakor so vedele in znale. Moški je imel glavno besedo v družini, ženske pa so morale molčati in ga ubogati. Danes pa so stvari precej drugačne.
Vloga mame je ena izmed najpomembnejših vlog, ki jo ženska odigra v svojem življenju
Postati mama v trenutku, ko rodi otroka, pomeni za žensko zelo veliko odgovornost in hkrati polno zaposlitev 24 ur dnevno. Po drugi strani pa je to neskončno čuteča in sentimentalna izkušnja, ki ne glede na ženskino trenutno psihofizično stanje seže globoko v srce.
Ko se rodi otrok, se v družini in partnerskem odnosu spremeni ogromno stvari. Ženska je primorana v prvi vrsti poskrbeti za otroka. Sebe, prav tako pa tudi partnerja, nehote postavi za kar lep čas na drugo mesto. Kljub temu da moški v današnjem času v veliki meri pomagajo svojim partnerkam pri novorojenčkih, se morajo mamice v neštetih primerih znajti same, kar pa na začetku ni prav nič lahko.
Zaradi hitrega tempa in vsega novega, ki se kar naenkrat dogaja v naših življenjih po rojstvu, predvsem prvega otroka, lahko med partnerjema zelo hitro pride do nesporazumov v komunikaciji. Sčasoma oddaljevanje drug od drugega lahko privede tudi do tega, da komunikacije sploh ni več, kar pa pomeni vse prej kot nekaj dobrega za njun odnos.
Soočiti se mora tudi s hormonskim nihanjem
Podobno kot ob zanositvi tudi po porodu prihaja do hormonskih sprememb v telesu, zato se je treba zavedati dejstva, da se nam lahko zgodi celo to, da privrejo na površje vsa neizražena in skrita čustva ter globoke rane iz otroštva, če se še nikoli do sedaj nismo bili pripravljeni soočiti z njimi.

Dreamstime
Materinstvo je lahko ena od najlepših izkušenj v življenju.

Kaj so torej sveta pravila mamic?
1. Spanec si je včasih treba izboriti
Prva stvar, ki jo moramo kot mamice vedeti, pa nam je nihče ne pove, je ta, da z rojstvom otroka ne pridejo samo lepe stvari, ampak tudi tiste, ki so žal manj prijetne. Prostega časa in časa zase takrat ni veliko, zato je v prvih mesecih po porodu zelo pomembno, da dovolj počivate in izkoristite spanec, ko je to le mogoče. Le tako boste lahko ohranjale fokus in ostale razsodne ter zbrane tudi v kočljivih in stresnih situacijah, ki jih nemalokrat narekuje tempo novorojenčka.
2. S partnerjem je treba imeti zrel in ljubeč odnos
Zelo pomembno je, da imamo ženske ob prihodu novega družinskega člana ob sebi čustveno zrelega in dostopnega moškega, ki bo znal postaviti potrebe matere in otroka na prvo mesto. Da pa tak moški lahko sploh pride v naše življenje, moramo biti čustveno zrele in dostopne tudi me same.
3. Delo na sebi je nujno
Delo na sebi je edina pot, ki jo absolutno priporočam tako moškim kot ženskam, še preden se odločijo za otroka. V vrtcih, šolah in po večini tudi doma nas nikoli niso učili o zaznavanju in pomenu naših čustev. To pa imamo sedaj, ko smo odrasli in smo prevzeli odgovornost zase, možnost spremeniti. V prvi vrsti tako, da si vzamemo čas za pogovor s samim seboj in za svoje potrebe. Če tega ne bomo storili, se nikoli ne bomo pripravljeni soočiti z lastno resnico, ki pa je nujno potrebna za kvaliteten odnos v partnerski zvezi.
Tako bomo v svoje življenje pritegnili partnerja, ki si ga v resnici sploh ne želimo in ki ima podobne težave našim. Prva stvar, ki jo lahko naredimo, je ta, da si priznamo, da imamo strahove in težave z izražanjem ter z njimi povezana pričakovanja, kaj bi morali drugi storiti za nas oziroma namesto nas, da bomo mi lahko srečni.
Ko bomo to ozavestili, se bomo hkrati soočili tudi z lastnimi prepričanji, ki nas po večini omejujejo. Tako bosta začetno in po navadi tudi najtežje delo ter prvi korak v pravo smer že storjena. Spremeniti kogarkoli drugega, razen sebe, je žal nemogoče. Če bomo pričakovali, da se bodo spremenili drugi, bomo vedno znova razočarani. Lahko smo »samo« dober zgled in kažipot svetu, da pri sebi lahko veliko spremenimo, če si to zares želimo.
4. S partnerjem je treba imeti dobro komunikacijo
Z dopuščanjem in sprejemanjem zavestne komunikacije, ki je plod dela posameznika na sebi, lahko moški in ženska opravljata vsak svojo vlogo starša v svoji najboljši različici. Vsak otrok potrebuje v svojem življenju tako lik matere kot tudi očeta. Z zavestnimi odločitvami tako starša dopuščata možnost drug drugemu, da kvalitetno opravljata svoje delo, tudi ko so otroci že starejši.
5. Treba je zaupati svoji intuiciji
Zavedati se moramo, da nam je otroštvo vsem dalo tako čudovite kot tudi neprijetne izkušnje, hkrati pa nas je naučilo točno določenih življenjskih pravil, meril, vzorcev in standardov, ki so do trenutka, ko smo se začeli zavedati prav tega in ozaveščati golo dejstvo črednega nagona, močno vplivali na naša življenja in izoblikovali naše osebnosti.
Vsi imamo v sebi moč in sposobnost delati drugače in uporabiti svojo intuicijo. Če ne zmoremo sami, si lahko poiščemo kvalitetnega terapevta, ki nam bo pomagal storiti prav to. Vprašanje je samo, ali bomo lahko vztrajali tako dolgo, kljub našim že neuspelim poizkusom, ki jih je oviral naš prizadeti ego, da bomo znali poiskati to svojo moč ter zbrati dovolj poguma, da bomo lahko izstopili iz začaranega kroga močno opevane karme naših prednikov ter pretrgali vezi in vzorce, ki so nas do sedaj tako močno omejevali v našem razmišljanju in osebnostnem razvoju.