Astro

'Lahko bi vedeževala sama sebi, a si nikoli'

Sonči Nered Čebašek
29. 5. 2020, 19.00
Posodobljeno: 29. 5. 2020, 20.41
Deli članek:

Postavna Celjanka prodornih oči Kristina Strašek je v javnosti znana kot pevka a cappella skupine A-Kamela, a tokrat njeno glasbeno kariero le omenjamo, posvetili se bomo njenemu drugemu talentu. Kot bralka kart je namreč strokovna sodelavka – šepetalka na spletnem portalu in v reviji Dobra karma.

dk
KRISTINA STRAŠEK

Kako vas je pot vodila do tako neobičajne »službe«?

Nenavaden preplet različnih področij je nastal. Že kot najstnica sem se odločila, da bom v življenju pomagala ljudem. Glasba se mi je takoj zdela izvrsten kanal do ljudi. Nato me je vrglo v novinarstvo – kadarkoli sem hotela kreniti v bolj duhovno smer, sem vedno dobila ponudbo za delo v medijih. In sem pač izkoristila še ta kanal. No, po diplomi iz medijskih komunikacij sem za magisterij vseeno vpisala religijske študije. Karte, vedeževanje in ezoterika pa so v mojem življenju prisotni že od nekdaj, tako da sem ta znanja in izkušnje zdaj z mediji le združila.

Kje pa ste imeli priložnost, da si kot vedeževalka naberete izkušnje?

Za svoj prijateljice in cimre v študentskem domu sem »metala« karte, odkar pomnim. Med študijem pa sem kot »šlogarica« delala tudi po telefonu in napovedovala prihodnost. Svoje darove preizkušam tudi na sebi: kadar mi gre za nohte pri denarju, jasno rečem vesolju, naj mi »zrihta šiht«. Nikoli ni trajalo dlje kot teden dni, da je ponudba za novo delo prišla. Enako sem pristala tudi na Dobri karmi.

Kako ste začutili jasnovidnost in dar za branje kart?

Pri nas je bilo delo z energijami prisotno že v družini, a sem za prednico, ki je bila v Bosni vaška čarovnica, šele precej pozno izvedela; šele ko sem sama že polagala karte. Prvi stik s ciganskimi kartami pa sem imela pri teti iz Makedonije, ki sicer ni krvna sorodnica, je stričeva žena. Ko sva jih obračali, je bilo izjemno zabavno. Takrat sem sicer brala iz angelskih kart, ciganske so mi bile še neznanka. V tistem obdobju sem veliko raziskovala tudi rune, saj me starodavna znanja in moč privlačijo, sploh pa odgovori na vprašanja, kako njihova znanja koristno vključimo v sodobnost. Ciganske in tarot karte so bile nekakšno nadaljevanje in potreba za službo.

Kaj pa jasnovidnost in duhovnost v vaši ožji družini? Kako sta vaše darove sprejela oče in mama?

Vzgojena sem bila v okolju, v katerem se je tako na življenje kot na ezoteriko gledalo precej širše, kot je običajno. Dnevno smo se pogovarjali o vseh mističnih temah, duhovih, religijah – do teh tem smo bili resnično zelo odprti. Vsi smo imeli kup nenavadnih zgodb, ki smo jih z veseljem pripovedovali drug drugemu in še z večjim veseljem prisluhnili njihovim. Vsi v družini smo tudi videli duhove. Kot majhna sem jih videla nešteto. Prvi korak, ki sem ga naredila v smeri duhovnega izobraževanja, zato ni bil naključno tečaj medijstva. Povezovanje z dušami sem z leti opustila, ker se mi zdi moja vloga na tem svetu ne povezovanje z njimi, ampak tkati stike z živimi ljudmi. Vseeno pa jih še čutim. Vedno, ko berem krte, mi duše in druge energije univerzuma pomagajo, da kanaliziranje pravilno in lahkotno steče.

Obstajajo izobraževanja za branje kart?

Ja, obstajajo, vendar za resno delo s kartami ne zadostujejo. Tečaji ponujajo le osnove, delo pa zahteva človeka, ki vidi simboliko.

Katere karte pa so vam ljubše – tarot ali ciganske? Katere čutite bolj od drugih?

Čutim bolj ciganke, vendar enako lahkotno berem iz obojih. Za tedensko tarot napoved na Dobri karmi uporabljam tarot, ciganke pa berem za vedeževanje ena na ena, ko pridejo ljudje k meni osebno.

Nam zaupate, kako nastane vaša tarot tedenska napoved?

Načrtno se odločim, da bom pogledala v tri področja: posel, ljubezen in splošno. Kart nikoli ne vlečem, ampak jih toliko časa mešam, da same padejo iz snopiča. In potem razbiram, kaj mi pripovedujejo. Kanaliziram in zapisujem njihova sporočila.

Kaj pa pri vedeževanju na štiri oči – strankam poveste na primer tudi, da se jim obeta smrt?

Smrti nikoli ne gledam, ker ni moralno – pozornost posvečam temu, kaj oseba lahko doseže. No, so me pa stranke vprašale, kdaj bo družinski član umrl, da bodo lahko dedovale, ker jim gre zelo na tesno z denarjem. Sem jim čisto direktno rekla, da tega ne gledam in da naj se zamislijo nad svojim odnosom do bližnjega.

Pa ste pogosto tako ostri do svojih strank?

Včasih moram biti pa res kar konkretno direktna, da stranko postavim na realna tla, da se posveti sebi, ne pa da želi vplivati na druge, da bi se uklonili njenim pričakovanjem. Tak račun se tako in tako v nobenem primeru, ne v vsakdanjem življenju ne na področju energij, nikoli ne izide. Navsezadnje je tudi edino pošteno z moje strani, da jih o tem poučim.

Mečete karte tudi sami sebi?

Lahko bi vedeževala sama sebi, a si ne. Če me karkoli zanima, ko sem zelo razdvojena in ne najdem rešitve, se obrnem na druge, da mi »šlogajo«. Sem samo človek in v kartah bi videla zgolj tisto, kar si želim, in ne objektivnega stanja. Zelo redko pa za pomoč uvida v prihodnost prosim, poskušam biti čim bolj osredotočena na ta trenutek, da ga na polno živim. Ker smo samo tukaj v resnici živi.

Ob koncu vas moram pobarati še o vaših nenavadnih očeh. Zdijo se mi kot skenerja ….

Odkar pomnim, se ljudje osredotočajo na moje oči. In od nekdaj sem ponosna nanje. Dajejo mi moč – ne le zapeljevanja, temveč tudi vpogleda v globino in mogočne sfere, ki so z običajnimi očmi nevidne.