Astro

Nekateri smo za vroče – in z ukročenim egom

Urša Kodela Lapan
29. 5. 2020, 13.00
Posodobljeno: 1. 12. 2023, 10.24
Deli članek:

Hot joga ni »workout« ampak ravno nasprotno, je »workin«. Energijo usmerimo navznoter in jo skušamo ohraniti v sebi, ne glede na vse v kaj se naš opičji um ujame. Ne gre za trening ali hujšanje, gre za prakso, kjer v ogrevanem prostoru iščemo svojo mejo.

Simon Plestenjak
joga

Ko sem pred dobrimi desetimi leti v Kanadi, Winnipegu, bila prvič na hot jogi, sem se najprej srečala z egom v vsej njegovi veličini. Poskočili smo v bojevnika dve in kar naenkrat sem začutila kapljice tujega potu na meni. Levo od mene Japonec, pred mano kanadski par in desno Mehičanka, iz katere so tekli potoki. Mešani občutki so se me dotaknili in skušala sem utišati misli. Vmes mi je parkrat postalo slabo in glavno vlogo je odigral ego, saj me je prepričal, da zmorem, pa čeprav sem šla čez svojo mejo.
Takoj mi je postalo jasno, da je to nadgradnja mojega prvega učiteljskega tečaja v ashramu, kjer veljajo pravila in sistem. Za vse enaka in vsak dan enaka. In samo na tak način ti pridejo tako blizu. V ashramu ti ukrotijo ego. Ko ugotoviš, kako majhen si, si pripravljen na učenje. Zaveš se, da je to znanje že tukaj na zemlji in to znanje ni »tvoje« , si le medij, ki so si ga izbrali vadeči.
Čutila sem v celicah …
Začela sem učiti pri 25 letih, ko je bila joga v Sloveniji še v povojih. Za nekatere smo bili sekta, za druge Hare Krišna ampak vedela sem, da je to del moje poti. Čutila sem v celicah, da sem to počela že prej. Kot politolog sem želela spreminjati svet na bolje. Nisem si mislila, da ga bom spreminjala na tak način. Z učenjem zavedanja telesa. Telo nikoli ne laže.
Zaprt prsni koš kaže na strahove, komplekse, lahko tudi žalost, čeprav je žalost domena ledvenega dela. Ramenski obroč nosi vse težave in prenatrpane urnike, ki jim drža za računalnikom samo doda piko na i. Težave s koleni so povezane z egom. Skratka, vsi sklepi nam dajejo strukturo in dobra baza je nujna za zdravo delovanje telesa. Ker pa v jogi ni vse povezano samo z gibanjem telesa je zelo pomemben del tudi pranajama (dihalne tehnike), meditacija, pozitivno mišljenje in vegetarijanska prehrana. Torej joga ni šport, je način življenja in kot je rekel Pathabi jois – ustanovitelj Ashtanga joge »Joga je 1% teorija in 99% praksa«.
Zaljubljena v »hot«jogo
»Hot« joga pa je danes zelo priljubljena vadba in to z dobrim razlogom. Ne samo zato, ker se po hotjogi počutiš lažjega, ampak tudi zato, ker te osvobodi negativnih misli in čustvenih krčev. Telo je zelo inteligentno, zlahka se spoprime s toploto, ki segreje mišice in sklepe, kar omogoča varno raztezanje. Mišice in sklepi delujejo učinkoviteje pri rahlo dvignjeni temperaturi. Veliko več poškodb se zgodi v hladnih prostorih. Vročina pomaga raztezati, tako da tanjša sinovialno tekočino in ji s tem omogoči lažje premikanje sklepov. Večina vadečih hot joge vam bodo povedali, da po jogi nimajo »mišičnega mačka«. Pomaga tudi pri holesterolu, saj razstruplja telo, stimulativno deluje na limfni sistem in pomaga pri zdravljenju starih telesnih poškodb ter čisti kožo.
Vadba hotjoge skozi glasbo vključuje položaje ravnotežja in zbujanja energije v ogrevanem prostoru. Hot joga je primerna za vse, ki si želijo poglobiti svojo vadbo, izgubiti odvečno težo, pridobiti na gibljivosti telesa, umiriti svoj um in preprosto narediti nekaj zase.
To je širina joge, ki popelje vsakega, ki je pripravljen pustiti svoj ego tam nekje zadaj in začne poslušati svoje lastno telo in globino razuma.
Že po naravi se skuša naše telo zaščititi pred psihično napetostjo s tem, da proizvaja toploto iz notranjosti mišic, ki počasi pronica ven iz telesa. S samo vadbo začnemo tako, da še dodatno ogrejemo telo s stoječimi asanami in zasuki. Prednost je, da telo izgoreva odvečno maščobo veliko bolj efektivno kot sicer. Vadba je sestavljena tako, da v nas zbuja energijo celotnega telesa saj največ dosežemo s tem, ko ujamemo svoj um in ne samo svojega telesa, ki je sicer optimalno orodje za zavedanje našega uma. Zadovoljstvo po vadbi je plod umirjenosti uma, ko med vadbo ob glasbi spremljamo svoj vdih in izdih. Med vadbo se ne naprezamo in ne tekmujemo s samim seboj katerega od položajev lahko naredimo in katerega ne. Pomembno je, kako globoko gremo v položaj in kako globoko ga začutimo, saj je občutek povezanosti, ravnotežja in zadovoljstva poplačan z globino same vadbe.
Zakaj ogrevan prostor?
Eden ključnih elementov hotjoge je način ogrevanja prostora. Radiatorji, klime in vroč zrak bi lahko škodili tistim, ki imajo težave s srcem. Najbolj optimalno ogrevanje prostora za hotjogo so infrardeči paneli, saj so najbolj naraven vir toplote in spominjajo na infrardečo savno, ki segreva telo do kosti. Vprašanja o težavah s srcem ali visokem krvnem tlaku pa so povezana tudi s tem, kako izkušen je učitelj, ki mora paziti, da človek ohranja srčni utrip pri spreminjanju položajev, ki povečujejo srčni utrip ter zagotovi, da vadeči ostanejo v varnem območju. Izbira učitelja je seveda zelo pomembna, saj lahko učitelj naredi več škode kot koristi. Kot sem že omenila, učitelj se mora zavedati, da je tam za ljudi, ne za svoj lasten ego. Joga ni cirkus, joga ni šport, ni trening in ni hranjenje ega z nogo za vratom.
Zato je pa zelo pomembno kdo je vaš učitelj joge. Sama sem mnenja, da youtube ni prava izbira. Tudi »instant« učitelji, ki so dobili certifikat po nekaj vikendih seminarjih po mojem mnenju niso učitelji od katerih se boste naučili joge, ki je veliko več kot pa samo položaj.
Prepotite se
Potenje pa je drugi razlog, zakaj imajo ljudje radi hot jogo. Način razstrupljanja telesa, saj je koža največji organ v telesu. V Sloveniji, kjer nimamo visokih temperatur, je še bolj potrebno, da poskrbimo, za redno odvajanje strupov iz telesa. Potenje je neverjetno blagodejno tudi za kožo saj med drugim odstranjuje tudi toksine iz krem in izdelkov, ki jih uporabljamo.
Znojenje kot obliko razstrupljanja sodobna medicina premalo podpira, vendar je že od antičnih časov cenjena kot oblika čiščenja. Po vsem svetu tradicija in običaji vključujejo rimske kopeli, aboriginske »sweat lodge«, skandinavske savne in turške kopeli.
Težke kovine, vključno z arzenom, kadmijem, svincem in živim srebrom se izločajo tudi z znojem.
Znojenje pa je lahko tudi nekakšna terapevtska metoda – čustvena katarza po kateri se počutimo očiščeni in ekstremno lahki. Občutek, ko tvoje telo zalijejo kapljice potu je na simbolni ravni spuščanje stvari, ki nam ne služijo več.
Zavedanje telesa in občutkov znotraj svoje cone udobja pa je ključ vseh jogijskih praks, hladnih, toplih, visečih, v dvoje …
Velikokrat rečem na svojih vadbah. joga se začne takrat, ko si želite ven iz položaja. Vse ostalo je telovadba. Ker se joga začne, ko se oglasi naš um. Ko um razlaga telesu, kako težko mu je in zakaj je tega v tem trenutku treba. Ali pa ko um zaplava domov k otroški domači nalogi, sosedi v vročih hlačkah ali ne skuhani večerji. Takrat se joga šele začne.