Boni prenosljivi do drugega kolena

Počivalšek: Zlorabe absolutno nesprejemljive, take prakse bo kaznoval trg

S.R./A.S.
29. 5. 2020, 13.01
Posodobljeno: 29. 5. 2020, 13.44
Deli članek:

Več o turističnih vavčerjih je danes v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma predstavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot je pojasnil Počivalšek, je pandemija najbolj prizadela ravno turizem, saj se v svetovnem merilu pričakuje kar 60 do 80 odstoten upad mednarodnih potovanj. Že v letošnjem prvem četrtletju je bilo teh kar 20 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Ogroženih je na milijone delov mest po vsem svetu. Po nekaterih ocenah naj bi po njegovih besedah slovenski turizem potreboval kar pet let, da se postavi na svoje noge, kar bo močno vplivalo tudi na slovensko gospodarstvo. 

Vsi boni bodo lahko uporabljeni pri registriranih ponudnikih nočitev, v to niso všteti ponudniki avtodomov, ladij ali jaht. Vavčerji pa so vnovčljivi pri dejavnostih avtokampov in taborov. 

Od vseh ukrepov v tretjem svežnju pomoči so kot daleč najboljša rešitev ravno boni, na kar kažejo tudi prvi odzivi s terena, je dejal in dodal, da se povpraševanje zelo povečuje.

Nadzor bo izvajal tržni inšpektorat

Pojasnil je, da bo upravičenec do bona vsaka oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020. Kot je znano, bodo polnoletni prejeli bon v vrednosti 200 evrov, mladoletni pa 50 evrov. Določena je tudi prenosljivost med sorodniki do drugega kolena. To bo mogoče na podlagi posebne izjave, bon pa se ne deduje. Bon se evidentira kot dobroimetje upravičenca in bo unovčljiv do 31. 12. 2020, in sicer samo za nastanitev ali nastanitev z zajtrkom. To vključuje »hotele in druge podobne nastanitvene obrate, počitniške domove, letovišča, turistične kmetije s sobami, oddajanje zasebnih sob gostom, planinski domovi, mladinska prenočišča, druge nastanitve za krajši čas ter dejavnosti avtokampov in taborov,« je naštel minister. Od bona se sicer ne plača dohodnina, bon pa se tudi ne upošteva za ugotavljanje materialnega položaja osebe.

Predvideva se, da bo država bone refundirala dvakrat mesečno, a je treba podrobnosti še uskladiti. Natančnejše pogoje uporabe bonov tako za potrošnike kot ponudnike storitev bo sicer določila uredba, ki bo sprejeta po potrditvi zakona v Državnem zboru. Takrat bo znan tudi točen datum začetka veljavnosti.Trenutno potekajo še zadnja usklajevanja s Finančno upravo Republike Slovenije (Furs). Nadzor bo na podlagi podatkov Fursa izvajal tržni inšpektorat. Počivalšek je še poudaril, da je veliko tudi na nas, da razkrijemo slabe prakse. 

Občine je pozval, da se pridružijo državni iniciativi in po vzoru nekaterih tujih mest vzpostavijo bone tudi v svojem lokalnem okolju. Na ta način lahko dodatno spodbudijo specifične dejavnosti, od gostinstva, do prireditev in tako naprej.

Nesprejemljivo

Počivalšek je poudaril, da je bil bon uveden zato, da se zagotovi goste in ohrani delovnega mesta. Hkrati je izrazil presenečenje nad nekaterimi ponudniki, ki že dvigujejo cene in poskušajo bone zlorabiti. To je po njegovem mnenju absolutno nesprejemljivo. Kot je pojasnil, je trg prvi, ki bo take prakse kaznoval. Kdor bo to počel, bo imel težave na kratek in dolgi rok. »Potrudite se za domačega gosta, to je najdragocenejši gost« jim je položil na dušo, potrošnikom pa svetoval, naj se pri iskanju opcij ne omjejujejo na znano turistično ponudbo, temveč poičejo »naše skrite bisere.«