Deaktivacija načrta zaščite in reševanja

Civilna zaščita bo prenehala z vsemi dejavnostmi v zvezi z epidemijo novega koronavirusa

J.P./STA
29. 5. 2020, 18.35
Posodobljeno: 29. 5. 2020, 18.43
Deli članek:

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan bo v soboto deaktiviral načrt zaščite in reševanja epidemije nalezljivih boleznih pri ljudeh. Skladno s tem bo civilna zaščita prenehala z vsemi dejavnostmi v zvezi z epidemijo novega koronavirusa.

STA
Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan

"Jutri ob 19. uri deaktiviramo načrt in zaključimo z delom," je potrdil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki se je ob tem zahvalil tudi vsem pripadnikom civilne zaščite, ki so v dva meseca in pol pomagali pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa.

"Prav vsem fantom in dekletom sem hvaležen za vse, kar so naredili. V več kot 75 dneh ni bilo nobenega večjega problema, ki ga ne bi znali rešiti. Upam, da je naše delo s tem zaključeno in da tovrstne pomoči ne bo treba več izvajati, a pripravljeni smo, če bo treba. Tukaj smo zato, da pomagamo," dodaja Šestan.

Nekaj posebnega

Kot pravi, je bila koronska kriza tudi za civilno zaščito nekaj posebnega, nekaj, na kar niso bili pripravljeni. "Pripravljeni smo na marsikaj, a na tovrstno krizo res nismo bili. S tem enostavno nismo imeli izkušenj. A mislim, da smo se zadeve, sicer z manjšimi začetnimi težavami, lotili dobro. Zdaj imamo izkušnjo več, a upam, da je ne bomo potrebovali," je navedel.

Natančne analize opravljenih ur v civilni zaščiti še ni. Podatki bodo znani v naslednjih tednih, ko jih bodo zbrali regijski štabi. "Po naših podatkih, ki pa še niso povsem točni, smo imeli vsak dan aktiviranih v povprečju okoli 3000 pripadnikov. Med tednom nekaj več, ob koncih tedna nekaj manj in tudi v zadnjem obdobju je bilo dela nekaj manj. A če to pomnožimo z dvema mesecema in pol krize, lahko povem, da smo opravili več kot 200.000 delovnih dni. Nekateri so delali tudi več kot 12 ur na dan," je še povedal Šestan.