Space X

Elon Musk več let posvetil vesoljskim opravam

J.P.
29. 5. 2020, 19.12
Posodobljeno: 29. 5. 2020, 19.14
Deli članek:

Vesoljske oprave niso ostale neopažene.

Profimedia
Elon Musk

Ameriška vesoljska agencija Nasa in zasebno podjetje Elona Muska Space X sta bila zaradi slabega vremena v sredo primorana preložiti prvo izstrelitev človeške posadke v vesolje iz Združenih držav Amerike po skoraj desetletju premora, odkar so upokojili raketoplane.

Raketa Falcon 9 bi morala proti Mednarodni vesoljski postaji ponesti posadko dveh ameriških astronavtov v kapsuli Dragon.

Profimedia
Oprava naj bi spominjala na smoking.

Razočaranju navkljub pa se je v sredo rodila nova zvezda – edinstvene vesoljske oprave, ki sta jih nosila astronavta Robert Behnken in Douglas Hurley. Elon Musk je dejal, da je na opravi delal od tri do štiri leta, pri čemur mu je pomagal oblikovalec Jose Fernandez. Muskova ideja je bila, da bi oprave spominjale na smokinge, saj je prepričan, da je v njih vsako videti bolje. Izgotovili so jih v kraju Hawthorne v Kaliforniji – v istem objektu, kjer Space X skladišči svoje rakete.

Na stegnu ima enoten vtič za sisteme življenjske podpore, čelada pa premore integrirane ventile, mehanizme za upravljanje z vizirjem in mikrofone ter zvočnike. Beli deli oprave so iz vrste teflona, črna obroba pa iz Nomexa, ognjevarne tkanine, podobne kevlarju. Rokavice so zasnovane tako, da omogočajo upravljanje zaslonov na dotik, zaradi udobja pa jih je mogoče ločiti od sicer enodelne oprave.

Profimedia
Oprava naj bi spominjala na smoking.

Izstrelitev iz vesoljskega centra Cape Canaveral na Floridi je prestavljena na soboto.